Rookmelder ging niet af in kernreactor in Petten maar bij producent Curium op hetzelfde terrein: ’Medewerkers roken brandlucht’

Luchtfoto van de kernreactor van Petten.© ANP/Bram van der Biezen

Ivo Laan
PETTEN

Alle alarmbellen gingen dinsdagmiddag af nadat een rookmelder was afgegaan bij Curium, een producent van nucleaire geneesmiddelen, vlakbij de kernreactor in Petten op hetzelfde terrein.

Op basis van een eerste bericht van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord leek alsof de kernreactor van NRG op hetzelfde terrein was stilgelegd vanwege de rookmelding, maar dat bleek niet zo te zijn.

In Petten worden medische isotopen gemaakt met een kernreactor die vervolgens bij Curium worden bewerkt worden tot nucleaire medicijnen. Volgens directeur Frank de Lange van Curium ging de rookmelder af in een kwaliteitslaboratorium. „Medewerkers roken ook een brandlucht. Dat is waarschijnlijk gebeurd toen een product werd verhit voor een analyse. Zoiets doen we eens in de één of twee maanden, maar de brandweer heeft later niks kunnen vinden. Er is geen druppel water gebruikt. We blijven de situatie nu goed in de gaten houden”, zegt de Lange. „Want het is wel raar dat de rookmelder af is gegaan.”

De kernreactor in Petten is de grootste producent van medische isotopen ter wereld. Ongeveer veertig procent van de totale productie komt uit Noord-Holland. Die isotopen worden onder meer gebruikt voor de diagnose en behandeling van kanker.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.