’Mama, mama!’ roept de spits van Jong AZ na zijn goal. Beloftenteam klimt naar derde plaats in de eerste divisie

Damienus Reverson na de wedstrijd.

Theo Brinkman
Wijdewormer

In Alkmaar en de Zaanstreek zorgen de standen van de eredivisie en de eerste divisie voor vrolijke gezichten. AZ klom zondag naar de derde plaats in de eredivisie en maandagavond volgde Jong AZ dat voorbeeld een treetje lager. Met 12 uit 5 laat Jong AZ in de eerste divisie clubs als Heracles, NAC en De Graafschap achter zich.

’Waar zijn de talenten van AZ gebleven?’ werd er vorig seizoen af en toe gezegd toen er in het eerste elftal geen nieuwe talenten doorbraken. Het antwoord volgt dit seizoen: er zijn nog genoeg talenten, maar de fans moesten even een jaartje geduld hebben.

De vijver met talenten zit nog altijd vol, blijkt nu. Myron van Brederode en Maxim Dekker, allebei achttien jaar, hebben zich in de eredivisie al gepresenteerd aan het grote publiek en in de eerste divisie blijkt Jong AZ ook zonder die twee ’gewoon’ te kunnen winnen. FC Dordrecht werd maandagavond met 3-1 verslagen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Opkomst van de spelers van Jong AZ en FC Dordrecht op het veld.

Gemiddelde leeftijd

Dat deed Jong AZ met een bijzonder jong elftal. In de beloftenteams mogen spelers tot 23 jaar meedoen, maar Jong AZ bleef maandagavond met het overgrote deel van het elftal ver onder die leeftijdsgrens. De oudste speler was rechtsback Robin Lathouwers (22), daarna volgden vier spelers van twintig: Sem Westerveld, Ricuenio Kewal, Iman Griffith en Soulyman Allouch.

De andere spelers waren nóg jonger: Loek Postma (19), Finn Stam (19), Misha Engel (19), Nick Twisk (19), Lewis Schouten (18) en Damienus Reverson (18). Zo kwam Jong AZ uit op een gemiddelde leeftijd van 19,5 jaar. In de tweede helft viel vervolgens ook nog eens even de 16-jarige Jayden Addai in.

Achterstand

Toch had FC Dordrecht, in navolging van MVV (3-1) en Almere City (3-2) het nakijken in Wijdewormer. Het werd na vijf minuten nog wel eerst 0-1 door een droge knal van spits Samuele Longo, na half wegwerken van Jong AZ’s centrale verdediger Finn Stam, maar in de tweede helft denderde Jong AZ in iets meer dan een kwartier over de gasten heen. Grote man in die fase was Soulyman Allouch met een doelpunt (de 3-1) en twee assists (bij de 1-1 van Damienus Reverson en de 2-1 van Misha Engel).

(Tekst gaat verder na de foto)

Damienus Reverson is over het hek geklommen en knuffelt zijn moeder.© Foto Orange Pictures/Patrick Goosen

Knuffel

De show werd gestolen door de 18-jarige Reverson, die na zijn gelijkmaker dol van vreugde ’Mama, mama’ riep, naar de zijlijn sprintte en over het hek klom om zijn moeder te omhelzen en een knuffel te geven. „Mijn moeder is alles voor me”, zegt hij na de wedstrijd met een grote grijns. „Ze was een tijdje niet geweest en zei dat ze nu weer eens naar de wedstrijd zou komen. Ik zei ’als je komt, ga ik voor je scoren’. En dat heb ik gedaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen