Tweede petitie tegen ’pretherrie’ van motoren ondersteunt gemeente Bergen

Motoren rijden door het centrum van Bergen.© Archieffoto gemeente Bergen

Henk-Jan den Ouden
Bergen

De petitie die de gemeente Bergen dinsdag uit protest tegen lawaai makende motoren aanbiedt aan de Tweede Kamer, wordt gevolgd door een tweede van de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motoren.

De gemeente Bergen stuurde eerder al brieven naar Den Haag waarin werd gevraagd om aanpak van geluidsoverlast door motoren. Wethouder Erik Bekkering gaat dinsdag een petitie met dat onderwerp aanbieden aan de vaste Tweede Kamercommissie voor infrastructuur en waterstaat. Dat gebeurt namens zo’n zeventig Nederlandse gemeenten en samen met Bloemendaal en Krimpenerwaard.

Bewonersgroepen

Daarbij heeft zich nu ook de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motoren aangesloten. Bij de Nefom hebben zich zo’n honderd bewonersgroepen aangesloten. De federatie schat, dat zo’n 1,3 miljoen Nederlanders geluids- en milieuoverlast ervaren van motoren, die om louter recreatieve redenen langsrijden.

,,De kern van de geluidsoverlast zit hem in de grote aantallen die tegelijk hun hobby bedrijven’’, zegt Tony Hardenberg van de Nefom. ,,Een groep motorfietsen of veel individuen die door je straat rijden, maakt een enorm lawaai. Ik noem dat pure pretherrie.’’

De Nefom wil strengere geluid-, fijnstof- en stikstofnormen en de regels ook strenger handhaven. De federatie gaat eveneens een petitie aanbieden aan de Kamercommissie, die dit najaar over het onderwerp vergadert.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.