Klimaatklok voor gemeente Zaanstad: maandag weer klimaatalarm voor stadhuis

Een eerdere actie voor het stadhuis.© archieffoto pascal fielmich

Frans van den Berg
Zaandam

Tijdens het maandelijkse klimaatalarm, overhandigt Extinction Rebellion de symbolische klimaatklok aan burgemeester Jan Hamming.

Elke eerste maandag van de maand, wanneer om twaalf uur het luchtalarm wordt getest, vallen de actievoerders voor het stadhuis voor dood neer en blijven er dan twee minuten liggen. „Dit staat symbool voor de existentiële crisis die het leven op aarde bedreigt”, legt Tamara Meerhoff van Extinction Rebellion Zaanstreek uit.

De actiegroep biedt de klimaatklok aan met het verzoek snel actie te ondernemen en de klimaatcrisis uit te roepen. „Binnen het Parijs-akkoord is afgesproken dat de opwarming wereldwijd onder de 1,5 graad moet blijven. We hebben nog minder dan zeven jaar de tijd om onze uitstoot naar nul te brengen. Om precies te zijn: nog 6 jaar en 320 dagen. Dit is een enorme opgave, maar niet onmogelijk. We moeten dan wel met elkaar alles op alles zetten om de uitstoot snel terug te brengen. Daarvoor is een crisisaanpak nodig. Dit betekent ook een andere manier van leven door te kiezen om meer samen te delen, lokaal energie op te wekken, meer plantaardig te eten, schoon vervoer te nemen, en veel minder nieuwe spullen te kopen.” Ze benadrukt dat deze aanpak alleen werkt als het duidelijk is wat er op het spel staat, als iedereen meedoet, en de overheid hierin een leidende rol neemt.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.