Purmerendse Vrijheidsboom in Hazepolder krijgt beschermde status op gemeentelijke bomenkaart

De Vrijheidsboom staat al bijna 80 jaar op het Troelstraplein in Purmerend.© Foto Cyclomedia

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De Vrijheidsboom die na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd geplant in de Purmerendse wijk Hazepolder, krijgt alsnog een plaats op de gemeentelijke bomenkaart. Daarop staan de bomen die een beschermde status hebben en die dus niet zomaar gekapt mogen worden.

Raadslid Carla Brocken (GroenLinks) stelde daar vragen over aan het college. De bomenkaart werd in augustus vastgesteld, maar de Vrijheidsboom op het Troelstraplein bleek er niet op te staan. De boom werd in 1945 geplant ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Bewoners van de wijk droegen bij aan de kosten, er werd een buurtcomité opgericht en in het najaar van 1945 kreeg de boom, een linde die in de Beemster op de kop werd getikt, een plekje op het plein. Inmiddels staat hij er al bijna tachtig jaar.

Een gemiste kans, vond het GroenLinks-raadslid. Gezien de bijzondere historische betekenis zou de boom zeker een vermelding op de gemeentelijke bomenkaart verdienen. Het college is dat met Brocken eens. De boom voldoet aan de criteria en kan op de lijst worden gezet. De bomenkaart wordt volgens burgemeester en wethouders regelmatig aangepast. Het laatst gebeurde dat begin augustus, toen er onder meer beeldbepalende bomen in het Beusebos, in de Kom van de A7, werden toegevoegd aan de kaart. ,,Bij een eerstvolgende actualisatie van de bomenkaart zullen wij de Vrijheidsboom op de kaart plaatsen’’, belooft het college.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.