Fotografe Hellen van Meene wint Victorie Cultuurprijs 2022, visuele kunsten. ’Haar werk onderscheidt zich door het prachtige gebruik van daglicht, de zorgvuldig uitgekozen composities en tastbare psychologische spanning’

Winnares Hellen van Meene.© Archieffoto Erna Faust

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

Hellen van Meene (49), fotografe uit Heiloo, heeft zondagmiddag de Victoriefonds Cultuurprijs 2022 in de categorie visuele kunsten gewonnen.

Zij kreeg de tweejaarlijkse prijs - een cheque van 2500 euro - in het Alkmaarse theater De Vest uitgereikt door juryvoorzitter Toon Mans, burgemeester van Castricum.

(Tekst gaat door onder de foto)

Juryvoorzitter Toon Mans zet Hellen van Meene in het zonnetje.© Foto aangeleverd

Van Meene werd tot winnares uitgeroepen, omdat ’haar werk zich onderscheidt door het prachtige gebruik van daglicht, de zorgvuldig uitgekozen composities en de tastbare psychologische spanning in de foto’s’, aldus het juryoordeel.

Diepe indruk

’Door de bijzondere band die zij met haar modellen weet te creëren, zorgt ze ervoor dat haar werk een diep indruk achterlaat.’

Er waren nog twee kanshebbers genomineerd: kunstenares Anne Silverstrand Forest, geboren in Alkmaar, en regisseuse Sophie Olga de Jong uit Bergen.

De wijze waarop zij zich gedreven vastbijten in hun onderwerp, concept en specifieke discipline zijn uniek en een reden geweest voor hun voordracht. Andere criteria die een rol hebben gespeeld, zijn onder meer herkenbaarheid, eigenzinnigheid en relevantie voor de visuele kunsten.

Talentprijs

Tijdens een feestelijke bijeenkomst, waarbij de presentatie in handen was van Andrea van der Pol, kreeg filmmaakster Rashel van der Schaaf de Rabobank Jong Talentprijs (1000 euro) uitgereikt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De twee prijswinnaars met hun cheques.© Foto aangeleverd

In haar productie ’Ich bin der Fluss’ brengt zij op unieke wijze een ode aan de rivier de Donau en neemt de kijker mee in de onzorgvuldige manier waarop de mensheid met de natuur omspringt. Sopraan Sterre van Boxtel, winnares in 2020, overhandigde haar deze prijs.

Een tentoonstelling van Hellen van Meene, Anne Silverstrand Forest, Sophie Olga de Jong en Rashel van der Schaaf is nog tot en met 25 september te zien in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.