Bergwijn helpt Ajax aan eenvoudige zege vlak voor start CL

Steven Bergwijn of Ajax viert de 1-0 tegen SC Cambuur.© Foto ANP

ANP
AMSTERDAM

Steven Bergwijn heeft Ajax aan een ideale voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Champions League geholpen. De linksbuiten brak met de 1-0 en 2-0 het verzet van SC Cambuur en zag zijn ploeg vervolgens uitlopen naar een zege van 4-0.

Ajax is na vijf speelronden nog zonder puntenverlies in de Eredivisie. Komende woensdag is Rangers FC in Amsterdam de eerste tegenstander in de groepsfase van de Champions League. De Schotten, in de play-offs te sterk voor PSV, leden zaterdag een pijnlijke nederlaag tegen Celtic (4-0).

De 24-jarige Bergwijn heeft al zes keer gescoord in de eerste vijf competitiewedstrijden. Hij schaarde zich met die prestatie in een mooi rijtje. Henk Groot, Patrick Kluivert en Luis Suárez waren tot zaterdag de enige spelers van Ajax die dat ook ooit lukte.

Terwijl veel voetballers van Ajax deze zomer vertrokken naar het buitenland, besloot Bergwijn terug te keren naar de club waar hij een groot deel van zijn opleiding genoot. Goed presteren in de top van de Premier League is geen vanzelfsprekendheid als je bij de beste spelers van de Eredivisie hoort, zo weet hij inmiddels. Bij Ajax in de competitie en in de Champions League en bij het Nederlands elftal op het WK in Qatar kan hij zich opnieuw in de kijker spelen.

Na een roerige transferperiode weet trainer Alfred Schreuder inmiddels met wie hij tot aan de winterstop moet presteren. Schreuder zal zo veel als mogelijk spelers tevreden willen houden. Tegen SC Cambuur mocht Davy Klaassen voor het eerst dit seizoen aan een competitieduel beginnen. Een ijverige Mohammed Kudus speelde de gehele tweede helft.

Cambuur speelde veel defensiever dan vorig seizoen, toen het met maar liefst 9-0 in de ArenA verloor. Vier dagen voor het thuisduel met Rangers FC in de Champions League opende Bergwijn in de 35e minuut de score. De aanvaller haalde vlak voor rust verwoestend uit en verdubbelde zo de voorsprong. Na een kwartier spelen in de tweede helft kreeg hij rust en een publiekswissel.

Devyne Rensch tekende voor de 3-0, door zonder dat hij het wist een schot van Kenneth Taylor te verlengen. Kudus maakte de 4-0, op aangeven van Calvin Bassey. Zo was Cambuur een ideale tegenstander voor Ajax op weg naar het eerste duel in de Champions League.

Van Bronckhorst neemt verlies ’op de kin’ en kijkt uit naar Ajax

Trainer Giovanni van Bronckhorst is „zeer teleurgesteld” in het optreden van zijn Rangers FC in de topper tegen Celtic. De Old Firm, zoals de kraker tussen de twee topploegen in Schotland heet, ging op het veld van Celtic met maar liefst 4-0 verloren. De Nederlandse trainer hoopt dat zijn ploeg woensdag in de uitwedstrijd tegen Ajax niet dezelfde fouten begaat.

„Ik ben erg teleurgesteld in de manier waarop we hebben gespeeld, zeker in de eerste helft”, zei Van Bronckhorst, vier dagen voor het duel in de Champions League in Amsterdam. „We wisten dat ze gevaarlijk zouden zijn uit standaardsituaties, maar we waren niet alert genoeg. We hebben drie doelpunten weggegeven.”

Bij rust was het al 3-0 voor Celtic, dat de voorsprong op Rangers vergrootte tot 5 punten. „Het voelt niet goed als je zo verliest, zeker niet wedstrijden als deze. Dit was niet de wedstrijd zoals we die voor de club en de fans hadden willen afleveren”, aldus de Nederlandse coach. „We hebben weer een grote wedstrijd woensdag, maar we moeten nu even de teleurstelling voelen. Dit is een moment dat je op de kin moet nemen en waarvan je moet leren. Daarna kunnen we verder gaan en ik kijk uit naar woensdag.”

Het duel in de Johan Cruijff ArenA begint woensdag om 21.00 uur. Liverpool en Napoli zijn de andere twee clubs in de poule.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen