Vrijspraak in zaak Lucie Pot: André de Vries heeft zijn moeder toch niet ontvoerd

André de Vries met zijn moeder, Lucie Pot, toen ze nog allebei in haar huis in Wormer woonden.© archieffoto wim egas

Koos Reitsma
Wormer

André de Vries is vrijgesproken. Hij heeft zijn moeder, Lucie Pot-Ossendrijver, niet ontvoerd, stelt het Amsterdamse Gerechtshof in hoger beroep.

Justitie (OM), kennelijk tot een ander inzicht gekomen, vroeg zelf om vrijspraak. De vraag of André de Vries zich schuldig heeft gemaakt aan ontvoering van zijn moeder, werd door de rechters van het Hof vervolgens ontkennend beantwoord: ,,daar is geen bewijs voor.’’

Het Hof: ,,Nu het dossier ook overigens onvoldoende aanknopingspunten biedt voor bewezenverklaring van het hem ten laste gelegde, dient de verdachte daarvan te worden vrijgesproken.’’

De Vries probeerde in januari 2019 te voorkomen dat zijn 89-jarige moeder Lucie Pot-Ossendrijver gedwongen - met een rechterlijke machtiging - werd opgenomen in verpleeghuis Molentocht in Purmerend. Vervolgens is hem ’wederrechtelijke vrijheidsberoving’ ten laste gelegd.

Eind januari 2019 zou die gedwongen opname plaatsvinden. De Vries wist dat. Hij besloot samen met z’n moeder – die de opname volgens De Vries absoluut niet zag zitten - weg te gaan, kort voordat de rechterlijke machtiging zijn geldigheid verloor. Want dan was nieuw onderzoek nodig naar haar geestelijke gesteldheid. En dat wilde hij.

Dementie

Lucie Pot zou wilsonbekwaam zijn geweest door vasculaire dementie, maar dat werd nooit goed onderzocht. Toch volgde het oordeel dat ze alleen in een verpleeghuis de beste zorg zou kunnen krijgen. ,,De kans op een normaal onderzoek naar geestelijk vermogen is haar ontnomen’’, zegt De Vries. Volgens hem was zijn moeder wel degelijk in staat haar wil kenbaar te maken.

Over de ommezwaai van justitie, die nu dus zelf om vrijspraak vroeg, zegt De Vries: ,,Het geeft aan dat het Openbaar Ministerie compleet de weg kwijt is, met als gevolg de arrestatie. Hij doelt op de politie die zijn moeder uit de woning op het ‘onderduikadres’ haalde. ,,Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik zie hoe er met kwetsbaren zoals mijn moeder wordt omgegaan. Je verwacht dat rechters willen weten hoe de vork werkelijk in de steel zit, en niet dat ze op basis van verhalen en beschuldigingen iemand de vrijheid ontnemen.’’

Lucie Pot verbleef de laatste twee jaar van haar leven toch in het Purmerendse verpleeghuis Molentocht en overleed daar maart 2021. Vanwege de beschuldiging van ontvoering mocht De Vries haar er in het begin niet opzoeken en is buiten wandelen ook voor andere bekenden met z’n moeder nooit toegestaan geweest.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.