Omwonenden Enkhuizer ijssalon Vivaldi verbijsterd over vastberadenheid ondernemer: ’Vertrouwen dat rechter ons gelijk geeft’

De buurtbewoners die bezwaar maken tegen de ijssalon.© archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Het vertrouwen dat ondernemer Ron Wisker heeft in de verplaatsing van zijn ijssalon naar het Landje van Top in Enkhuizen, delen de omwonenden niet.

Op het pand van het voormalig Almanakmuseum prijken sinds deze week posters met de tekst: ’Binnenkort komt hier ijssalon Vivaldi.’ Tot verbazing van de buurt. Zij stappen naar de rechter om de omgevingsvergunning van tafel te krijgen. „Wij hebben er het volste vertrouwen in dat de rechtbank ons in het gelijk stelt en de gemeente op haar vingers tikt”, aldus buurtbewoner Jan Sebastian van Lissum. Hij wijst erop dat de omgevingsvergunning niet onherroepelijk is. „Als de exploitant desondanks toch gaat verbouwen en kosten maakt, moet hij wel beseffen dat de kans groot is dat hij die kosten voor niets maakt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De poster van Vivaldi.

Volgens Van Lissum is het terras niet door de exploitant ingetrokken als tegemoetkoming. „Het was officieel helemaal niet vergund en tijdens de hoorzitting bleek dat het juridisch ook niet kon.”

Alleen ijs

Van Lissum kijkt op van de opmerking van Wisker dat alleen ijs wordt verkocht op de nieuwe locatie. „Tijdens de hoorzitting hadden ze het over koffie, fris, smoothies en chocolade. Dat is toch horeca? En als het horeca is, loopt het met de parkeernorm al mis in de vergunning.”

Spreiding van de overlast juichen de omwonenden toe. „Maar niet op deze locatie, het enige groene rustpuntje in onze buurt. Er is nu al veel overlast, auto’s en fietsen parkeren op de brug en tegen gevels, containers met vuil staan op de stoep. Wij vrezen dat dat met schaalvergroting en ruimere openingstijden alleen maar erger wordt. Er zijn genoeg leegstaande panden in de buurt te huur en te koop, waar Vivaldi prima in past. Panden, die al een horecavergunning hebben en die wachten op een welkome invulling.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het voormalige Almanakmuseum.© archieffoto

„Wij kunnen de exploitant alleen maar adviseren om te wachten met de verbouwing tot na de rechtszitting, want de kans is heel groot dat zijn plannen niet door mogen gaan en hij die kosten dan voor niets heeft gemaakt. Dat zou zonde zijn.”

Lees ook: Dreigende rechtszaak houdt ijssalon Vivaldi niet tegen om nieuw pand te verbouwen. ’Ik heb er het volste vertrouwen in’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen