De volgende zet in het bestrijden van motorherrie: Bergen stapt naar Den Haag met een petitie

Motoren rijden door het centrum van Bergen.© Archieffoto gemeente Bergen

Suzanne Rijnja
Bergen

Een volgende zet in het bestrijden van herrie. Wethouder Erik Bekkering stapt dinsdag naar Den Haag met een petitie over motorenoverlast. De gemeente gaat die - samen met de gemeenten Bloemendaal en Krimpenerwaard - aanbieden aan de vaste commissie Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer.

De gemeente Bergen heeft landelijk het voortouw genomen in het bestrijden van geluidsoverlast door motoren. Eerder schreef de gemeente al een brief naar toenmalig minister Cora van Nieuwenhuizen, waar tientallen gemeenten zich bij hebben aangesloten. Daaruit kwam eind vorig jaar ook een conferentie voort met bestuurders uit het hele land en partijen als de GGD, TNO en de Motorrijders Actie Groep (MAG) over mogelijke oplossingen. Daarin werd onder meer gesproken over mogelijke ’stille gebieden’ waar alleen stille motoren welkom zijn, een optie die de gemeente onderzoekt. Ook kijkt Bergen naar ’flitsgeluidspalen’, een flitspaal die niet meet of iemand de maximum snelheid overschrijdt, maar het maximum aantal decibels.

Lees ook: Alleen stille motoren straks nog in ’stille gebieden’. Is een speciaal certificaat de oplossing tegen de herrie? ’Het kan zo niet langer, alles wat we nu hebben zet geen zoden aan de dijk’

In de petitie wordt de geluidsproblematiek nog een keer aangekaart. De gemeenten dringen aan op meer mogelijkheden om te handhaven - anders dan het (tijdelijk) afsluiten van wegen voor motorrijders - en vragen om versneld een aantal maatregelen in te voeren.

Lees ook: Bergen is bulderende motoren in de dorpen zat en schrijft een brief aan de minister. ’Lijkt soms net de TT Assen. Rustig in de tuin zitten is er niet meer bij’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.