’Ik maak een kleine wereldreis’. Wielrenner Glenn van Nierop gaat van Ronde in Sint Pancras meteen door naar stayerwedstrijd in Chemnitz

Glenn van Nierop gaat juichend over de streep bij de wielerronde in Obdam.© Foto Jan Mulder

Kees van Dalsem
Sint Pancras

Glenn van Nierop (28) heeft een druk weekend. Op zaterdagmiddag fietst hij tijdens de Ronde van Sint Pancras mee voor de overwinning, zondagochtend rijdt hij naar het Duitse Chemnitz voor een stayerwedstrijd. De medewerker van AGU uit Wieringerwaard heeft zich gekwalificeerd voor het EK stayeren dat volgend weekend in Frankrijk gehouden wordt. „Ik maak een kleine wereldreis.”

Van Nierop had het zichzelf makkelijker gemaakt als hij Sint Pancras van zijn programma had gehaald. „Ik moet zondag een rit van acht uur maken voordat ik in Chemnitz op mijn stayerfiets kan stappen. Het is geen ideale voorbereiding, maar ik heb nog maar weinig wedstrijden als stayer kunnen rijden. De koers in Duitsland is een goede repetitie voor het Europees kampioenschap. Ik heb bovendien zaterdagavond ook nog een bruiloft waar ik even mijn gezicht moet laten zien, anders was ik waarschijnlijk wel een dag eerder vertrokken.”

Maar hij kan nog steeds het risico van een valpartij in Sint Pancras vermijden. „Dat risico is echter bij elke wedstrijd aanwezig. Ik vind het belangrijk om wel te starten. De organisaties van de criteriums hebben het al moeilijk genoeg; voor elke koers zijn er heel veel afmeldingen. We moeten blij dat er nog wedstrijden als deze zijn.”

Bovendien weet Van Nierop dat hij goed is in een ’rondje om de kerk’. Afgelopen zondag reed hij in Heemskerk nog mee voor winst in de plaatselijke kermisronde. „Welk niveau ik als stayer heb in een internationaal veld is nog maar afwachten. Ik ben pas afgelopen winter begonnen met de discipline.”

In Sint Pancras is Van Nierop - in juli nog winnaar van de Ronde van Obdam - weer een van de kanshebbers voor de eindzege. De concurrentie komt onder andere van AGU-collega Rick van Breda, zesvoudig winnaar op de Destreelaan. ,,Rick fietst wat minder wedstrijden, maar ik rij een paar keer in de week met hem naar kantoor in Alkmaar en onderweg laat hij soms nog hele mooie dingen zien. Hij is nog niet afgeschreven.’’

Laurens ten Dam kan het niet laten

Zijn ’thuiswedstrijd’ in Oudorp kon dit dit seizoen door het uitblijven van een geschikte datum niet doorgaan, oud-prof Laurens ten Dam staat echter wel op de startlijst voor de Ronde van Sint Pancras. Hij heeft zich ingeschreven voor de koers voor renners zonder wedstrijdlicentie; zeg maar de ’sportieve dorpelingen’. Die race begint om 15 uur. De sportklasse rijdt om 13.30 uur. Het slotstuk, de elite en amateurs, begint om 16.30 uur.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen