Dokters grijpen Grand Prix aan voor actie tegen gehoorschade

© Archieffoto ANP

ANP
ZANDVOORT

Dokters delen tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort oordoppen en zonnebrandcrème uit. Het gaat onder meer om specialisten keel-, neus- en oorheelkunde van het UMC Utrecht, aldus een woordvoerder, maar ook collega’s van andere ziekenhuizen doen mee. Er zijn bijvoorbeeld 20.000 oordoppen ingeslagen om verdeeld over de vrijdag, zaterdag en zondag rond de wedstrijden uit te delen.

De 24 artsen, acht per dag, mogen het terrein op en zijn erg blij met de samenwerking met de Grand Prix-organisatie om gehoorschade te voorkomen, aldus Louise Straatman, KNO-arts in het UMC Utrecht en voorzitter van de preventiecommissie ’PrevENT’, die het actiemateriaal ter beschikking heeft gesteld uit eigen budget.

De medici hullen zich in hun witte jassen en willen in gesprek met de circuitbezoekers over het effect van geluid op het gehoor en meteen over het gevaar van te veel blootstelling aan de zon. „Zolang er nog geen medicijn of operatie voorhanden is waarmee gehoorverlies en oorsuizen te genezen is, is het nog belangrijker dat we ook inzetten op preventie”, zegt Straatman. En omdat het niet altijd mogelijk is om je voor de zon te verstoppen als je langs de baan staat, moet je je door middel van kleding en crème beschermen. „De kans op huidkanker kun je echt verkleinen”, aldus de initiatiefnemers.

Ook bij een eerdere Grand Prix zijn de artsen al actief geweest, alleen met oordoppen. Het bleek de medici dat de mensen ondanks alle opwinding over het evenement toch wel graag oordoppen wilden. „Ook al vinden mensen het mooi om het geluid van de motoren te horen.”

Er werd ook af en toe gevraagd om zonnebrandcrème, dus de artsen nemen daar nu ook liters van mee. „Mensen vergeten vaak hun oren en neus in te smeren”, weet Straatman.

Lees ook: De gebalde vuist tegen de Grand Prix: ’De F1 is simpel gezegd een georganiseerde milieuramp. Voor mensen hun plezier’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen