ChristenUnie-man stond juist vierkant achter zijn uitlatingen over racisme in de gemeenteraad van Alkmaar

Gert van der Maten
Alkmaar

Het commissielid van de Alkmaarse ChristenUnie dat de slechte verhoudingen in de gemeenteraad aankaartte, was blij met het geruchtmakende interview met hem daarover in deze krant.

Dat staat haaks op een nieuwe publiekelijke verklaring waarin de man nu afstand neemt van dat interview. Hij zegt daarin nooit andere raadsleden van racisme te hebben beschuldigd.

Uit een app-uitwisseling die het commissielid na publicatie had met de interviewer, blijkt echter dat hij juist zeer ingenomen was met de tekst. „Heel erg bedankt voor het mooie en goede interview. Ik wist dat mijn verhaal bij jou in goede en veilige handen zou zijn. Dank je wel.”

In het genoemde vraaggesprek zegt de man, dat ’de oude garde’ van OPA en de fractievoorzitter van de VVD ’onderling smoezen, raadsleden beledigen, en racistisch zijn. Ze zeggen dingen waar honden geen brood van lusten.’ De aanleiding voor het interview was zijn ontslagbrief waarin hij de slechte sfeer in de raad beschreef. De man is een veteraan die PTSS heeft opgelopen. De bejegening in de gemeenteraad maakt, zo zegt hij, „emoties in mij wakker die ik sinds de oorlog in Afghanistan niet meer heb gevoeld en liever ook niet meer wil voelen.”

Vijf procent

OPA en de VVD hebben de aantijging van racisme breed uitgemeten, maar CU-fractievoorzitter, Ronald van Veen, wil helemaal niet praten over dat racisme. Hij wijst erop dat het zijn commissielid eigenlijk alleen te doen was om het aan de kaak stellen van het intimiderende gedrag en de machtsspelletjes van met name OPA-raadsleden Victor Kloos en Jan Hoekzema, en John van der Rhee, de VVD-fractieleider. Van Veen noemt zijn commissielid een klokkenluider.

Het commissielid is inmiddels zwaar aangeslagen en zeer geëmotioneerd. Hij vindt dat de kwestie te veel op zijn persoon wordt gericht. Om die reden is in dit artikel ook zijn naam weggelaten. Telefonisch laat hij in tranen weten dat hij het interview nog steeds vindt deugen. Maar nu, vier weken later, geeft hij aan de beschuldingen van racisme niet zo bedoeld te hebben. Het wordt hem allemaal te veel, hij wil dat de storm om hem heen stopt.

Druk

Eén van de drukmiddelen die op het commissielid zijn losgelaten, is een mogelijke aangifte bij de politie wegens laster. Het genoemde OPA/VVD-trio stelde die afgelopen maandag in het vooruitzicht tijdens een extra ingelaste raadsvergadering, hoewel achter de schermen naar verluidt was overeengekomen om dat niet te doen.

Ronald van Veen had namens de ChristenUnie toen al afstand genomen van de racisme-beschuldiging, maar niet van de andere aantijgingen. In de raadsvergadering nam hij het voor zijn commissielid op en vroeg hij om de aangiften dan op hem te richten. „Ik ben de voorzitter. Ik ben verantwoordelijk voor wat er gebeurt in mijn fractie.” Na de nieuwe verklaring van het commissielid zegt Van Veen zich nu ’voor niks aan de totempaal gezet’.

Volgens Van Veen zijn er intussen wel verzoeningspogingen ondernomen met OPA. „Ik heb gesproken met commissielid Henk Adriaanse van OPA. We hoeven niet de beste vrienden te worden, maar we moeten hier toch uit zien te komen met z’n allen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.