FC Volendam legt Chelsea-verdediger Mbuyamba voor drie jaar vast

Xavier Mbuyamba (links) - hier in duel met Anthony Berenstein - debuteerde op 9 november 2018 voor MVV in en tegen Volendam.© Archieffoto Orange Pictures/Frank Kerbusch

Richard Walraven
Volendam

FC Volendam heeft - op de dag van de 7-1 nederlaag tegen PSV - toch zijn defensieve aanwinst binnen gehaald. Op de valreep van de ’transferwindow’ werd Xavier Mbuyamba overgenomen van Chelsea, waar hij voor het onder-23-team uitkwam.

Mbuyamba zou in Volendam voor drie seizoenen hebben getekend. De club heeft daarbij een optie voor nog een jaar. Volendam heeft zo met Mbuyamba, middenvelder Carel Eiting en aanvaller Henk Veerman een versterking voor iedere linie weten aan te trekken voor het nieuwe eredivisieseizoen.

De 20-jarige verdediger (1.95 meter lang) met zowel de Nederlandse als Congolese nationaliteit kan zowel rechts als links in het centrum van de defensie spelen. Mbuyamba begon als voetballer bij MVV. In 2019 vertrok hij als jeugdspeler naar Barcelona dat hem later overdeed aan Chelsea, waar de verdediger nog een doorlopend contract tot 2023 had.

De nieuwe aanwinst is overigens geen onbekende voor FC Volendam. In 2018 debuteerde hij voor MVV in de eerste divisie in en tegen Volendam.

Mbuyamba zou speelgerechtigd zijn voor FC Volendam voor de wedstrijd zaterdag in Rotterdam tegen Sparta.

,,Na drie seizoenen ben ik blij om bij FC Volendam weer terug te keren op de Nederlandse velden”, stelt Mbuyamba op de website van FC Volendam. ,,Ik heb in de laatste jaren veel mooie dingen meegemaakt en heb me goed ontwikkeld. Nu ben ik twintig jaar en vind ik dat ik klaar ben voor eerste elftal voetbal.”

Technisch directeur Jasper van Leeuwen noemt Mbuyamba een grote belofte. ,,Het eerste wat opvalt aan Xavier is zijn lengte en imposante fysiek. Hij heeft een geweldig atletisch potentieel, is sterk in de duels en heerst in de lucht. Daarbij is hij ook een voetballende verdediger; met een bepaalde rust zoekt hij waar mogelijk de voetballende oplossing.’’

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen