Kunstenaars Collectief Velsen exposeert in Raadhuis voor de kunst

Brandende zon achter donkere wolken.© Kees Kalkman

Duin en Kruidberg in olieverf.© John van den Berg

1 / 2
Mitzie Meijerhof
Velsen-Zuid

Op dit moment telt Kunstenaars Collectief Velsen (KCV) achttien kunstenaars. Negen daarvan exposeren hun werk in het Raadhuis voor de kunst van 4 tot en met 25 september. De disciplines zijn divers, van beeldhouwen tot keramiek, van mixed media tot schilderen en fotografie.

KCV is opgericht in 1991 en is sinds 2000 gevestigd in het voormalige raadhuis aan de Torenstraat 7 in Velsen-Zuid. KCV exposeert zowel binnen als buiten Velsen. Elk jaar organiseert het collectief tussen de vijf en negen exposities. Aan de nieuwe tentoonstelling werken negen leden van het collectief mee.

Zoals voor veel kunstenaars geldt is voor kunstenaar Kees Kalkman de natuur een belangrijke inspiratiebron. Hij schildert graag op locatie en exposeert deze keer zijn luchten. Zowel stralend blauw als troosteloos grijs en/of dreigend.

Afke Spaargaren haar drieluik ’Stil verlangen’ loopt vast vooruit op het thema ’Stilte!’ van de komende Kunstlijn Haarlem en Velsen in november.

Bettine Heslinga exposeert door haar ontrafelde lappen textiel. Ze vormen de basis voor een nieuwe transparante creatie in stof.

Dakmar Scholten geeft in klassieke olieverftechniek verhalende gedachten en emoties weer in een fijn en bijna magisch realisme.

Knipoog

Henk Zwanenburg is bijna altijd herkenbaar aan de voertuigen in zijn werken. Het zijn moderne sprookjes met enige kritiek en een knipoog naar de actualiteit. Winnie Meijer, keramiste, beeldt in reliëf op de binnenkant van een schaal een ’Lammergier’ uit, die zijn woede botviert op een windmolen. Renske Tara presenteert haar nieuwste werk ’Rode Kater’. Voor dit werk voegt zij drie kunstuitingen samen; fotografie voor de afbeelding, breien om het doek zelf te maken en tenslotte schilderen.

John van den Goorbergh , presenteert een pentekening en een aquarel van Beeckestijn en Duin en Kruidberg in olieverf.

Petra C.M. Meskers toont onder andere composities met door haar geprepareerde, gepigmenteerde vissenhuiden.

De opening wordt op 4 september om 16 uur verricht door wethouder van Kunst en Cultuur Sander Smeets. Erik de Ruijter zorgt voor de muzikale omlijsting.

Toegang gratis. De tentoonstelling is te bezoeken van vrijdag tot en met zondag. Tussen 13 en 17 uur. Op Monumentendag zaterdag 10 september van 11 tot 17 uur.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen