Speculaas voor zeilers 24-UURSRACE

Directeur Stadshavens Ivonne Kirschbaum gooit de koekjes naar de deelnemers.© Foto Corona Rentenaar

Corona Rentenaar
Medemblik

Klokslag 18.30 is vandaag de eerste groep deelnemers van de 24-UURS ZEILRACE van start gegaan. Tijdens het grote zeilevenement, waar meer dan 400 kajuitzeilboten aan meedoen, moeten de deelnemers binnen de gestelde tijd zo veel mogelijk mijlen afleggen. Directeur Stadshavens Ivonne Kirschbaum moedigt de wedstrijdzeilers op ludieke wijze aan.

Ruim een half uur voor het startmoment gingen de wedstrijdboten het water op. Ze varen rond in de buurt van de startlijn die wordt gevormd door twee boeien. Kirschbaum wordt door de bemanning van KNRM-reddingsboot Bernadine naar het startgebied gevaren. Kirschbaum: „Het is een jarenlange traditie om speculaasjes aan de wedstrijdzeilers uit de delen en hen zo ook een goede vaart te wensen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De zeiltocht is van start gegaan.© Foto Corona Rentenaar

Karin Ippel, André Beuving en Serge Groes staan paraat om de koekjes uit het water te redden.© Foto Corona Rentenaar

Goed gemikt

Omdat de meeste zeilschepen een flinke vaart hebben, vergt het van reddingsbootschipper Serge Groes de nodige stuurmanskunst om langszij het schip te komen. Groes: „Het is vanwege de golfslag behoorlijk intensief sturen en manoeuvreren.” Het opspattende water ontneemt voor een deel het zicht. Kirschbaum gooit een pak koekjes richting een wedstrijdboot. Het pakje speculaasjes belandt keurig in handen van een van de bemanningsleden. „Goed gemikt”, concludeert ze. „De golven en wind maken dat het gooien nog best een uitdaging is”, zegt KNRM bemanningslid Karin Ippel glimlachend. Zij en haar collega André Beuving staan paraat om, als er wordt misgegooid, de koekjes meteen uit het water te vissen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Er wordt zichtbaar genoten van de start.© Foto Corona Rentenaar

Met een duim omhoog en een brede lach laten de wedstrijdzeilers weten dat ze de actie waarderen. Veel tijd om er bij stil te staan, heeft de bemanning niet; over een paar minuten, om precies 18.30 en geen seconde eerder, moet hun wedstrijdboot de startlijn passeren en dat dan natuurlijk het liefst met zo veel mogelijk vaart.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen