Woonzorgcomplex Betsy Perk in Hoorn krijgt ’Huiskamer’, waar ook omwonenden welkom zijn

De Huiskamer krijgt een eigen ingang.© Impressie: Ooijevaar

Eric Molenaar
Hoorn

Eind augustus begint aannemer Hemubo in opdracht van woningcorporatie Intermaris met het onderhoud aan en verduurzamen van de woningen in woonzorgcomplex Betsy Perk in Hoorn. Bouwbedrijf Ooijevaar gaat hier bovendien een Huiskamer inrichten, die een ontmoetingsruimte wordt voor de hele buurt en waar ook sociale activiteiten worden georganiseerd.

Hiermee worden de eerste vernieuwingen in het centrumgebied van de wijk Kersenboogerd zichtbaar, waar ook de prille start van het warmtenet aan gekoppeld is, want Betsy Perk is het eerste wooncomplex dat op termijn hierop wordt aangesloten.

Wethouder Karin Hakhoff en Directeur-bestuurder Cees Tip van Intermaris in gesprek met bewoners van Betsy Perk (foto: Guillaume Groen)© Foto: Guillaume Groen

Voor het zover is moeten de ongeveer 200 woningen van Betsy Perk zijn verduurzaamd. Onder meer wordt glas vervangen, er wordt mechanische ventilatie aangebracht en de water- en energiemeters worden vernieuwd.

Uiteindelijk moeten een kleine 2000 woningen van Intermaris in de Kersenboogerd worden aangesloten op het warmtenet, dat de huizen heet water levert, waardoor gas niet meer nodig is voor verwarming en douchen. De aanleg hiervan wordt gecombineerd met een aanpak van de openbare ruimte en het vergroten van de veiligheid. Dit alles in het kader van het programma Kansen voor de Kersenboogerd, dat moet zorgen en waarborgen dat het prettig wonen en leven is in het centrumgebied van de wijk.

(Tekst gaat door onder de foto)

De serre.© Beeld: Moodo interieurontwerp

Eigen ingang

De Huiskamer, die naast de serre een eigen ingang krijgt, is elke werkdag van 9.30-15 uur open voor bewoners en omwonenden en zal worden gebruikt voor tal van activiteiten, zoals klaverjassen, biljarten en andere spelletjes, gezond bewegen en koffie-ochtenden. Medewerkers van Esdégé Reigersdaal regelen de koffie en thee, appeltaart of een belegd broodje.

De start van de werkzaamheden is donderdag gevierd samen met de bewoners van Betsy Perk.

(Tekst gaat door onder de foto)

Impressie van de huiskamer.© Beeld: Moodo interieurontwerp

Intermarisdirecteur Cees Tip gaf aan dat het maken van een ontmoetingsruimte voor sociale activiteiten niet tot het primaire takenpakket van de corporatie hoort, maar dat Intermaris er samen met de partners en bewoners ’vol voor gaat’. Wethouder Karin Hakhoff vertelde dat de gemeente voor Betsy Perk een beweegroute realiseert en van de binnenplaats een Olga Commandeur-plein maakt, als stimulans om extra te bewegen. ,,Ook de rest van het centrumgebied wordt toekomstbestendig gemaakt. Er wordt een veilige en mooie openbare ruimte gerealiseerd. Buurt voor buurt en samen met bewoners.’’

Meedenkgroep

Vanuit het wijkprogramma Kansen voor de Kersenboogerd is de buurt Patio-Pergola-Prieel als eerste aan de beurt. Hier ging Intermaris in het voorjaar bij de bewoners op huisbezoek. Een aantal bewoners heeft zich aangemeld voor een Meedenkgroep. Begin september gaan Intermaris en de gemeente met bewoners in gesprek over de plannen voor de huurwoningen, de portieken en doorgangen. Die plannen worden daarna verder met de Meedenkgroep uitgewerkt.

Het gaat onder meer om aanpassingen aan de binnenterreinen en de inrichting van het groen, die de veiligheid in de buurt moeten vergroten. Wethouder Hakhoff: ,,Geen kruip-door-sluip-door meer.’’

Volgens de wethouder is uit gesprekken met bewoners gebleken dat er behoefte is aan de ’sociale wijkaanpak’die nu wordt uitgewerkt. Ondernemers, maatschappelijke organisaties en bewoners werken samen. Ontmoeting en sociaal contact worden gestimuleerd, ook tijdens het komende Buurtfestival Kersenboogerd op zaterdag 24 september.

Foto: Directeur-bestuurder Cees Tip van Intermaris en wethouder Karin Hakhoff in gesprek met bewoners van Betsy Perk.

Lees ook: Anderhalf jaar vertraging bij aanleg warmtenet Kersenboogerd

Lees ook: ’Operatie Warmtenet’ start in Betsy Perk, Patio en Pergola; Intermaris gaat voor vijf jaar in zee met Hemubo

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen