Advocaat vraagt om schorsing voor verdachte drugssmokkel

Joost Verhagen
Haarlem/Wijdewormer

De advocaat van de 32-jarige Dylan K. uit Wijdewormer wil dat zijn cliënt vrij komt in afwachting van de behandeling van zijn strafzaak. Dat bleek maandag tijdens een pro-formazitting tegen de man. K. wordt ervan verdacht dat hij tussen 2020 en mei van dit jaar in Amsterdam, Wijdewormer, Tiel en Lijnden betrokken is geweest bij verschillende opiumdelicten, waaronder de smokkel van cocaïne en MDMA en het witwassen van ruim 1,3 miljoen euro. Hij was zelf niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak.

Volgens de raadsman van K. is het nog niet duidelijk wanneer de zaak tegen de 32-jarige verdachte daadwerkelijk inhoudelijk voor de rechtbank zal verschijnen, en is een schorsing daarom op zijn plaats. De officier van justitie wil daarentegen dat K. voorlopig nog vast blijft zitten. De verdachte zou namelijk al eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld zijn, en heeft over de verdenkingen die nu boven zijn hoofd hangen niets willen verklaren.

Volgens de reclassering is er mogelijk sprake van een pro-criminele houding. De Haarlemse rechtbank maakt uiterlijk dinsdag bekend of K. inderdaad vast moet blijven zitten. Op 20 september is er een zogenaamde regiezitting gepland. Dan wordt duidelijk of de verdediging ook nog onderzoekswensen heeft in de zaak.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.