Redder van zwembad De Crommenije door te lekken uit een dossier; overleden Paula Zwart (84) was ook voor kinderen gewoon ’Paula’

Paula Zwart in 2018.© Foto Pascal Fielmich

Hans Swierstra

Met het overlijden van de 84-jarige Krommeniese Paula Zwart is de redder van zwembad De Crommeije heengegaan. In 2018 bekende ze dat zij door het lekken uit een dossier het bad voor Krommenie heeft kunnen behouden.

Paula Zwart, die op woensdag 17 augustus overleed, is dertig jaar lang werkzaam geweest voor buitenzwembad de Crommenije. Eerst sprong ze af en toe bij in de winkel, maar al snel kwam ze helemaal in dienst bij het bad. Zo begon ze bij de garderobe, werd daarna caissière om via de functie van toezichthouder op te klimmen tot assistent-bedrijfsleider. Dat bleef ze tot ze op 63-jarige leeftijd afscheid nam van het bad.

Bekentenis

Het was bijna haar tweede huis geweest, al sinds haar kinderen jong waren. In de Kervelflat waar het gezin woonde was weinig ruimte om te spelen, maar in en rond het zwembad des te meer. Haar jongste dochter raakte al zo snel vertrouwd met het water dat ze al op driejarige leeftijd haar zwemdiploma haalde. Dat vertelde Paula bijna vierenhalf jaar geleden trots aan deze krant. In hetzelfde interview deed ze een bekentenis. Toen het bad gesloopt dreigde te worden, redde zij het van de ondergang.

Begin jaren negentig kreeg Paula een geheim plan onder ogen waarin stond dat De Crommenije gesloopt zou worden. „Het geld dat het Krommeniese bad had opgebracht zou gaan naar het opknappen van De Watering in Wormerveer”, vertelde ze. Ze was diep verontwaardigd temeer daar De Crommenije voor een groot deel met geld van Krommenieërs bij elkaar was gespaard. ,,Dat kun je niet zomaar van het dorp afpakken”, vond ze.

In het geheim speelde ze het plan ’Visie 2000’ door naar de politiek, waarna het in de openbaarheid kwam. Het leidde tot een golf van protesten. „Ik zie nog een stoet Krommenieërs op de fiets naar het toenmalige gemeentehuis in Zaandijk rijden om te protesteren”, vertelde Paula in 2018. Ze had er tot dat moment nooit over durven praten. Maar omdat het nieuwe zwembad er intussen stond en bijna zou opengaan en ze bovendien al lang gestopt was met werken kwam ze er toch mee naar buiten.

Serieus

Iedereen die regelmatig De Crommenije bezocht, kende de vrouw die er dus uiteindelijk voor zou zorgen dat er tot de dag van vandaag gezwommen kan worden. Als caissière nam ze haar taak serieus. Kinderen die stiekem op het abonnement van een ander probeerden binnen te glippen, hield ze tegen. Het abonnement dat ze mee hadden, moesten ze inleveren en als ze naar binnen wilden, moesten ze een kaartje kopen. Soms stonden boze ouders bij haar op de stoep om afgepakte zwemabonnementen terug te eisen. „Natuurlijk kregen ze de passen terug, dat deed ik altijd.” Het ging Paula om het gebaar. Mensen moesten voelen dat ze het zwembad niet konden bedotten. De Crommenije had het financieel al moeilijk genoeg.

Plezier

Paula, toen intussen woonachtig in Wormerveeer, keek in het interview met plezier terug op alle functies die ze vervulde. „Het omgaan met mensen beviel mij goed. De kinderen kenden mij ook. Niemand noemde mij mevrouw, ze zeiden gewoon Paula tegen me.” Volgens haar een teken van hoe goed de contacten met de bezoekers waren.

In de rouwannonce in deze krant hebben de nabestaanden laten weten dat er op zaterdag 20 augustus van 19 tot 20 uur gelegenheid is om de familie te condoleren in uitvaartcentrum Bennis aan de Padlaan 1 in Krommenie en dat Paula van roze bloemen hield.

Lees ook: Oud-badjuf Crommenije lekte geheim rapport over sloop

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.