Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd, maar zet asocialen dan wel graag bij elkaar

Een complex van losstaande wooncontainers kan een oplossing zijn.© archieffoto ANP/DICK VOS

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Een woning is een grondrecht. Onze lezers vinden dat daar wel een voorbehoud bij geplaatst mag worden: wie zich asociaal gedraagt, verspeelt zijn recht op huisvesting, in elk geval in een ’gewone’ wijk.

Alex van der Kleij uit Blokker verwoordt het algemene sentiment als volgt: „Wonen is dan wel een recht, maar je moet dat wel verdienen in de samenleving.”

Zelfs degenen die zeggen het eens te zijn met de stelling dat huurders niet geweigerd mogen worden, maken een voorbehoud. „Recht op huisvesting is niet ook een recht om overlast te veroorzaken”, vindt Fred Avis uit Hoorn. „Dus bij overlast: eruit.”

„Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd”, zegt Dirk Roosendaal uit Enkhuizen, maar hij gaat verder: „Iedereen heeft ook recht om aangenaam en ongestoord te leven. Misschien is een apart wijkje een oplossing voor mensen die vinden dat zijzelf en anderen hier geen recht op hoeven te hebben.”

Heel veel stemmers zien aparte wijken als een oplossing. James van der Gulik uit Andijk stelt voor: „Complexjes met enkele wooncontainers die los van elkaar staan, kunnen mogelijk bijdragen aan een oplossing.” „Ook deze mensen hebben hulp nodig en kun je niet op straat laten staan”, leeft Anne J. uit Hoorn mee. „Wel zou ervoor gezorgd moeten worden dat ze andere mensen niet tot last kunnen zijn. In Utrecht heb je het project Skaeve Huse: huizen die ver genoeg staan van andere huizen om niemand overlast te laten ervaren. Doordat alle probleemgevallen bij elkaar zitten in één wijkje kunnen ze geholpen en in de gaten gehouden worden.”

Ook tegenstemmers zijn niet zo harteloos dat ze mensen op straat willen laten staan, maar ze stellen wel voor hen een aparte behandeling te geven. „Aparte wijken voor deze mensen maken”, meent bijvoorbeeld Suzanne uit Zwaag. „Allemaal bij elkaar en weg uit de woonwijk. Ik heb zelf te veel ellende hiervan meegemaakt.”

Ervaringsdeskundigen

Diverse ervaringsdeskundigen reageren. Ze vinden allemaal dat overlastgevers uit de reguliere woonomgeving moeten worden gebannen. Een Zwaager reageert: „Kan zelfs gevaarlijk zijn! Mensen met psychische problemen als je buurman? Vreselijk! Ik heb het meegemaakt.”

Ook Henk uit Koggenland weet waar hij over praat: „Als je jezelf niet kunt gedragen en het welzijn van andere mensen dusdanig verziekt, heb je geen recht op een huurwoning. Over het algemeen veroorzaken die mensen willens en wetens jarenlang overlast, voordat ze uit huis gezet worden. Zelf heb ik jaren naast zo’n asociaal stel gewoond en ik kan u verzekeren dat je zoiets een ander niet toewenst. Uiteindelijk ben ik zelf maar verhuisd.”

Jan Janssen uit Hoorn weet net als Henk: „Mensen die problemen veroorzaken, krijgen de nodige waarschuwingen voordat ze uit huis worden geplaatst. Blijkbaar zijn ze daar niet gevoelig voor.” „Die mensen hebben hulp nodig”, vindt Jaap Schouten uit Wervershoof. „Accepteren ze die niet, dan zit daar een consequentie aan vast.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier:

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen