Van kermisgedruis tot robots in de bieb; dit zijn de tien tips voor leuke en leerzame uitjes in de regio Alkmaar

Virginia Groenendijk

Kermis Obdam

Er is van alles (gratis) te doen rondom het kermisweekend in Obdam. Zo treedt zondag 21 augustus van 19.00 tot 24.00 de allround popband Flair op. Maandag 22 augustus, van 10.00 tot 14.00 kunnen liefhebbers vlotbruggen. ’s Avonds, van 19.00 tot 24.00, treden vader en zoon Clemens & Clemens op, met een mix tussen oude hits en knallers van nu. Locatie: Sociaal-Cultureel Centrum De Brink.

Kunstschilder Wilma van Eijl heeft zich een geheel eigen schilderstijl aangeleerd door uit te gaan van de werkelijkheid, maar die alleen in vlakken en strakke lijnen te laten terugkomen op het doek. Vanaf een foto maakt ze schetsen die een compositie vormen, meestal met vrolijke en frisse kleuren.

Haar werk is vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus te zien van 12.00 uur tot 17.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo. Toegang gratis.

Met vuur

en rook

Nel Steltenpool combineert al jaren schilderen met keramiek. Ze schildert in acryl en voegt daar materialen zoals bladzilver aan toe. Haar keramiek maakt ze onder meer met raku stoken (een bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt). Ze exposeert tot en met 11 september in de Dorpskerk Grootschermer, samen met beeldhouwer Guido Schneider. Hij maakt beelden van marmer uit de hele wereld. Zijn werk gaat van figuratief tot geabstraheerd, abstract en kubistisch. Het werk van beide kunstenaars is op weekenddagen van 11.00 tot 17.00 te bezichtigen.

Robots in de bieb

Tijdens de PrutsHubDagen kunnen kinderen vanaf 7 jaar allerlei robots en apps uitproberen waarmee ze leren programmeren. Vanaf maandag 22 augustus zijn er vijf dagen lang workshops tussen 14.00 en 15.30 in de bibliotheken van Alkmaar en Castricum over onder meer robots, ledlampjes en 3D-printers. Leden betalen 5 euro, niet-leden 7,50 euro. Zie voor meer informatie www.bknw.nl/agenda.

Taxatie van oude boeken

Hoeveel zijn uw oude boeken waard? Vrijdag 19 augustus taxeert Arie Molendijk van 14.00 tot 16.30 onder meer oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven en ansichtkaarten in Herberg Jan in Heiloo. Molendijk werkt al jaren samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere bibliotheken en overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. De taxatiekosten zijn vijf euro voor één tot ongeveer tien boeken of seriewerken. Grotere collecties of bibliotheken kosten 25 tot 50 euro.

Adres: Kennemerstraatweg 97, 1851 BB Heiloo. Vrije inloop zonder afspraak.

Georgisch concert

De Georgische Levan Samkurashvili (ook wel ’de nachtegaal’ genoemd) zingt met zijn zonen en vrienden vrijdagavond in de Grote Kerk in Schermerhorn.

Het ensemble is een aantal weken in Nederland en bezoekt verschillende kerken in Nederland (Noord-Holland, Drenthe, Groningen en Texel). Aanvang: 20.00 uur. Kaarten zijn aan de deur te koop voor 15 euro per stuk.

Open huis

SeniorWeb

Op zaterdag 20 augustus houdt SeniorWeb Alkmaar tussen 11.00 tot 14.00 uur open huis in Bibliotheek Kennemerwaard (vestiging De Mare) om hun cursusaanbod onder de aandacht te brengen. Vrijwilligers van de stichting geven cursussen op het gebied van internet en helpen bij het gebruik van daarvoor bestemde apparatuur zoals computers, tablets en smartphones.

Daarnaast organiseert SeniorWeb in het cursusseizoen (van september tot eind april) regelmatig themamiddagen en workshops. Zie voor meer informatie daarover de website, www.seniorweb-alkmaar.nl, of bel op werkdagen naar 06 - 12437850.

Strakke vlakken

Kunstschilder Wilma van Eijl heeft zich een geheel eigen schilderstijl aangeleerd door uit te gaan van de werkelijkheid, maar die alleen in vlakken en strakke lijnen te laten terugkomen op het doek. Vanaf een foto maakt ze schetsen die een compositie vormen, meestal met vrolijke en frisse kleuren.

Haar werk is vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 augustus te zien van 12.00 uur tot 17.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo. Toegang gratis.

Gondelvaart Koedijk

Na twee coronajaren kan de Gondelvaart in Koedijk eindelijk weer in traditionele vorm doorgaan. De afvaart van de gondels is zaterdag 20 augustus 21.00 uur bij het Noordeinde (noordzijde Koedijk) ter hoogte van Kanaaldijk 6 - waarbij de organisatie bezoekers met klem verzoekt niet de benen over de kademuur te hangen omdat de moeilijk bestuurbare gondels soms tegen de kade aankomen. De vaart eindigt rond 23.00 uur bij het Zuideinde ter hoogte van de oude Koedijkervlotbrug. De feesttent en kermis zijn te vinden aan de Saskerstraat 164. De entree voor de gondelvaart is 5 euro p.p. (t/m 12 jaar gratis).

Bewegende objecten

,,Gewoon lassen, slijpen, kloppen, branden, verven en vergulden tot er een object ontstaat waar ik blij van word’’, dat is de werkwijze van kunstenaar Erik Klein Schiphorst, die zich sinds 2019 volledig heeft gestort op het maken van vrij werk. Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus van 12:00 uur tot 17:00 uur exposeert hij zijn (bewegende) objecten in en om het kerkje De Kemphaan op eiland De Woude.

Gratis boot-

verbinding

De Broekervaart, de gratis bootverbinding tussen fietsbrug De Krul in Heerhugowaard en het Havenplein en/of de sluis in Broek op Langedijk, vaart zaterdag 20 augustus, tijdens de Langedoikermarkt, om 10.30 uur voor het eerst af. Daarna volgen 27 augustus (Beddenrace), 3 september (Lichtjesavond) en 10 september (Open Monumentendag). Daarnaast vertrekken op 20 en 27 augustus akkerschuiten achter de sluis in Broek op Langedijk en 10 september vanaf de Twuyvermolen in Sint Pancras naar het Poldermuseum in Heerhugowaard. Zie ook broekervaart.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.