AZ stuurt Gil Vicente met een dikke nederlaag naar huis en is zo goed als zeker van de groepsfase van de Conference League

Jeroen Haarsma
Alkmaar

AZ reist met een gerust hart af naar Portugal voor de tweede ontmoeting met Gil Vicente. Na de 4-0 thuiszege is plaatsing voor de groepsfase van de Conference League zo goed als bereikt.

Ze liepen steeds wat verder naar achteren, de Portugese spelers. Gil Vicente leek in het slot van de tweede helft tevreden met een minimale nederlaag en dat was, gezien het spelbeeld, geen gekke gedachte. Het bleef lang 1-0.

Met dank aan rechtsbuiten Hakon Evjen kwam de tweede AZ-treffer er na tachtig minuten alsnog. De Noor veroverde de bal en bereidde vervolgens het doelpunt van invaller Mayckel Lahdo voor. Pavlidis schoot AZ een paar minuten later op 3-0, waarna de genadeslag van invaller Mees de Wit volgde.

Met een 4-0 zege is de terugwedstrijd in Portugal, komende donderdag, een formaliteit.

Jut en Jul

Bondscoach Louis van Gaal noemde de Conference League vorig jaar met enige minachting een competitie van het niveau ’Jut en Jul’. De manier waarop het Schotse Dundee United zich vorige week presenteerde in Alkmaar voldeed aan dat predicaat. Maar met Gil Vicente trof AZ op papier een tegenstander van een ander kaliber; vijfde in de Portugese competitie word je niet zomaar.

De vraag is alleen of voor Ivo Vieira, de trainer van Gil Vicente, het bereiken van de poulefase van de Conference League de hoogste prioriteit is. Hij liet een aantal vaste krachten buiten de basiself voor het duel in Alkmaar. Ook spits en sterspeler Fran Navarro ontbrak, al had dat vermoedelijk te maken met een lichte blessure.

Met de nieuwkomers in de ploeg stelde Gil Vicente zich op zoals AZ-trainer Pascal Jansen verwachtte. De Portugezen zetten best wat druk als ze de kans hadden, maar wilden het vooral ’gesloten houden’, zoals Jansen voor de wedstrijd aankondigde.

(Tekst gaat door onder de foto)

Danilo Veiga zet AZ-aanvaller Myron van Brederode op harde wijze van de bal.© Foto ANP/Ed van de Pol

Daarmee hoopte Gil Vicente dat de vlotte combinaties die AZ op de mat legde tegen Dundee United en zondag tegen Sparta, achterwege zouden blijven. Daarin slaagde Gil Vicente maar deels, want AZ was in de eerste helft regelmatig dreigend. Het zocht snel de diepte én de voorzet vanaf de zijkant, zodra die mogelijkheid er was.

Milos Kerkez twijfelde niet toen hij de bal op links van Tijjani Reijnders kreeg; hij krulde de bal op het hoofd van Dani de Wit. De West-Fries kopte knap raak. De aanvallende middenvelder was al voor de vijfde keer dit seizoen trefzeker.

Dreigend

Ook daarna bleef AZ dreigend. Gil Vicente maakte niet dezelfde fout als Dundee United – het hield geen ’open huis’ na de eerste tegentreffer. Maar de Portugezen speelden zelf weinig klaar. Het moment waarvan Pascal Jansen voor rust misschien nog het meest schrok, was een tackle van een van zijn eigen spelers.

Jansen zei voor de wedstrijd nog dat zijn spelers ’hun emoties onder controle moeten houden’. Dat lukte Kerkez vlak voor rust even niet. Myron van Brederode kreeg de hand van Danilo Veiga in zijn gezicht en bleef liggen, Gil Vicente speelde door en dat pikte Kerkez niet. Zijn harde ingreep leverde hem een gele kaart op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Waar het dus enigszins onduidelijk is in hoeverre Gil Vicente de prioriteiten bij een lang Europees avontuur heeft, daar zijn de intenties van AZ duidelijk. De club wil de groepsfase van de Conference League koste wat kost halen. Daarom wilde het zondag liever géén competitiewedstrijd spelen – de focus moet volledig op het verslaan van Gil Vicente liggen.

Iedereen in het stadion voelde naarmate de tweede helft verstreek dat AZ de klus donderdagavond in eigen huis al grotendeels kon klaren. De thuisploeg zocht na rust met bezieling naar een tweede treffer. Tijjani Reijnders leek die een kwartier na rust ook te maken, na een korte combinatie met De Wit in het strafschopgebied. De Portugese doelman Andrew da Silva Ventura pakte het lage schot van Reijnders echter knap.

Maar in de slotfase sloeg AZ alsnog meedogenloos toe met drie doelpunten in ruim tien minuten.

Lees ook: ’Dit mag niet meer mis gaan’, beseft iedereen bij AZ na een ’fantastisch resultaat’ tegen Portugezen

AZ-Gil Vicente 4-0

24. D. de Wit 1-0, 78. Lahdo 2-0, 85. Pavlidis 3-0, 89. M. de Wit 4-0.

AZ: Verhulst; Hatzidiakos (87. Sugawara), Beukema, Martins Indi, Kerkez (72. M. de Wit); Reijnders, D. de Wit, Clasie; Evjen, Pavlidis (87. Barasi), Van Brederode (72. Lahdo).

Gil Vicente: Da Silva Ventura; Danilo Veiga, Tomas Araujo (78. Cunha), Ruben Fernandes, Henrique Gomes; Fujimoto, Carvalho Vieira, Aburjania (61. Bueno), Arai (87. Boselli); Alipourghara, Santana Conceição (61. Villodres).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen