Lieke Klaver uit Enkhuizen sprint naar finale 200 meter op EK

© Foto AP

ANP
MÜNCHEN

Atlete Lieke Klaver uit Enkhuizen heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter bij de EK in München. In een uitverkocht Olympiastadion sprintte ze in haar heat van de halve finales naar de tweede plaats in 22,92. Alleen regerend Europees kampioene Dina Asher-Smith was sneller. De Britse won de race in 22,53.

Klaver liep woensdag nog de finale van de 400 meter. Ze eindigde daarin ietwat teleurstellend als zesde achter de ongenaakbare winnares Femke Bol. De 23-jarige Enkhuizense leek geen last te hebben van vermoeidheid door die race, want ze liep een sterk laatste stuk en plaatste zich met de vierde tijd overall voor de eindstrijd op vrijdag.

„De 200 meter is toch heel anders sprinten dan de 400 meter, maar wel heel leuk. Ik ga morgen genieten in een finale van mijn oude liefde”, zei Klaver bij de NOS. „Ik ken ook al die meiden niet in het veld, op Dina Asher-Smith na dan. Dat komt omdat ik voor deze kampioenschappen vooral had gefocust op de 400 meter. Mijn coach zal me wel verslag uitbrengen over mijn concurrenten in de finale.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jamile Samuel, op de EK van 2018 nog goed voor brons, wist de finale van de 200 meter niet te bereiken. De ervaren atlete uit Amsterdam eindigde als derde in haar heat in 23,13, terwijl de eerste twee zich rechtstreeks plaatsten voor de finale. Ook met haar tijd dwong ze geen finaleplek af.

Taymir Burnet sprintte bij de mannen niet hard genoeg op de 200 meter om de finale te halen. De 29-jarige atleet werd vijfde in zijn serie in 20,44. Dat was wel zijn beste tijd van dit seizoen.

De EK liep uit op een sof voor hoogspringer Douwe Amels. De negenvoudig Nederlands kampioen miste in de finale drie keer de aanvangshoogte van 2,18. „Slechter kan niet en dat doet pijn”, meldde de aangeslagen Fries bij de NOS. „Het had wel een beetje te maken met de omstandigheden. In de regen is 2,18 best een pittige aanvangshoogte en bovendien hadden we een uur vertraging door het slechte weer.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen