’Gedwongen’ opvang vluchtelingen in Medemblik? In dat geval eist HvM wel degelijk inspraak

Woonzorgcentrum Sorghvliet in Andijk; hier krijgen Oekrainers tijdelijk hun opvang.© foto Mediahuis

Martin Menger
Medemblik

De fractie van Hart voor Medemblik wil op korte termijn van het college horen of de gemeente soms ook door het Rijk wordt ’aangewezen’ voor extra opvang van vluchtelingen.

In dat geval verwacht raadslid Tjeu Berlijn dat het college zo snel mogelijk niet alleen de gemeenteraad bijpraat, maar dat bijvoorbeeld de dorpsraden, bewoners en ondernemers worden betrokken bij de gang van zaken.

Berlijn verwijst daarbij naar de uitlatingen van minister De Jonge, waarin duidelijk wordt dat het Rijk nu gewoon de gemeenten gaat verplichten opvanglocaties te maken voor vluchtelingen en asielzoekers. Dit met het oog op de enorme problemen bij Ter Apel.

Daarnaast stelt de minister dat men ook het eigen vastgoed hiervoor kan gaan inzetten. Nadrukkelijk ook wanneer lokaal draagvlak voor zo’n besluit ontbreekt. Dat gebeurde recent in het dorp Albergen, in de gemeente Tubbergen.

Juist dat doet bij HvM de alarmbellen afgaan. Zijn fractie wil van het college weten of er in Medemblik ook vastgoed is dat van het Rijk is.

Wat Berlijn betreft gaat het om grote complexen die in of aan de gemeentegrens liggen. Daarnaast is de vraag of de gemeente al is benaderd door de minister.

Lees ook: Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

Tot slot wil de fractie weten of de gemeenteraad nog mogelijkheden ziet om alsnog actie te ondernemen, in het geval er in Medemblik een opvangplek wordt aangewezen door het Rijk. „Komt de gemeenteraad nog aan zet als er een soortgelijk besluit genomen wordt als in de gemeente Ubbergen?”, is de vraag.

Martin Menger

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen