’Hang de Nederlandse vlag vanaf 1 september week lang ondersteboven’. Agrarische sector roept op tot breed protest tegen stikstofbeleid

Boerenvoorvrouw Trude Buysman (geheel rechts) bij de overhandiging van een protestmanifest aan gedeputeerde Rommel tijdens de Landbowshow in Opmeer. ,,Omgekeerde vlaggen symboliseren een noodsignaal.’’© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
Medemblik

Actievoerende boeren roepen de sector op de Nederlandse vlag vanaf 1 september een week lang ondersteboven te hangen. Dit uit protest tegen het stikstofbeleid.

Volgens boerenvoorvrouw Trude Buysman is het ’de hoogste tijd om te laten merken dat we het niet eens zijn met deze regering’. Buysman zegt in een toelichting: „Dit is een noodsignaal en geen onteren van de vlag. In de visserij is dit al jaren gebruikelijk als men in nood verkeert of als er iemand overboord slaat. Dan weten andere schippers dat zij te hulp moeten schieten.”

Lees ook: Steeds meer omgekeerde vlaggen nu ook in Hoorn

Betekenis driekleur

Daarnaast heeft de Nederlandse driekleur nog een diepere betekenis. „Het is een uiting van democratie. Rood staat voor het volk, wit voor de religie en blauw voor de adel of regering. Bij een democratie is het volk dat bepaalt. In een dictatuur de regering. Omdat er te weinig met mensen wordt gepraat, ontbreekt er vertrouwen. Daarom deze oproep.”

Lees ook: ’Vlag op zijn kop, land op de schop’ Mag dat: de vlag inzetten als protest? Meerderheid lezers vindt van niet

Volgens Buysman is de omgekeerde vlag tevens een gebaar van solidariteit jegens andere groepen in de samenleving. „Dan bedoel ik de Groningers die getroffen zijn door aardbevingsschade en slachtoffers van de toeslagenaffaire.”

Lees ook: Veteranen verwijderen boerenprotestvlaggen in Uitgeest. ’Als je omkomt tijdens een missie, ligt de driekleur op je kist als je naar huis gaat’

Ook de asielcrisis, de klimaatcrisis en de woningcrisis schreeuwen volgens haar om een oplossing.

Lees ook: ’Boeren en tuinders zijn radeloos en vrezen voor hun toekomst’. VVD-wethouders en raadsleden West-Friesland bieden gedeputeerde stikstofpetitie aan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen