Daling werkloosheid in West-Friesland met bijna 30 procent. Wel meer docenten zonder werk

Het aantal werklozen daalde het afgelopen jaar sterk, maar in het onderwijs nam dit de afgelopen maand sterk toe.© Archieffoto ANP / Ramon van Flymen

Michiel Snik
Hoorn

Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering daalt snel in West-Friesland. De afgelopen maand kregen bijna 1800 mensen een uitkering omdat ze geen werk hebben, een jaar terug waren dit er nog bijna 2500. Deze daling van ruim 28 procent is nog net iets lager dan in de rest van Noord-Holland Noord (32 procent).

In alle gemeenten is ook de afgelopen maand het aantal mensen in de WW gedaald, met uitzondering van Koggenland. In deze plattelandsgemeente bleef het aantal WW’ers stabiel op 141 mensen.

Meeste werklozen

In Hoorn wonen de meeste mensen die geen betaald werk hebben; 737. Maar een jaar geleden waren dit er nog driehonderd meer. Door de afname is deze stad procentueel gezien een van de grootste dalers in de regio.

Koploper is Medemblik, hier nam het aantal mensen met een WW-uitkering in een jaar tijd met bijna 34 procent af naar 332. Ook in Drechterland (in juli 121 mensen zonder een baan) en Enkhuizen (163 werklozen nu) vonden veel mensen weer een baan het afgelopen jaar, in beide gemeenten daalde het aantal WW’ers met bijna 31 procent. In Stede Broec daalde het aantal uitkeringen met ruim 24 procent naar 204 werklozen. Koggenland zag in een jaar tijd het aantal mensen met een WW-uitkering dalen met ruim 16 procent naar 141.

Nederland

In heel Nederland kregen in juli 156.636 mensen een WW-uitkering, een jaar terug was dit nog 30 procent meer. In Noord-Holland was de daling het afgelopen jaar met bijna 35 procent daarmee hoger dan de landelijke cijfers. In onze provincie zitten nu bijna 28.000 mensen in de kaartenbak van het UWV.

(Tekst gaat door onder de foto)

Meer werklozen in het onderwijs.© Archieffoto ANP / Ramon van Flymen

Niet in alle sectoren in Noord-Holland Noord gaat het op de arbeidsmarkt voor de wind. Zo nam het aantal werklozen in het bank- en verzekeringswezen juist toe met 2,7 procent. Maar in het onderwijs ging het nog slechter, in die sector nam het aantal werklozen met ruim 15 procent toe. Volgens het UWV is dit overigens niet schokkend, want aan het eind van het schooljaar lopen de jaarcontracten altijd af en lang niet alles wordt verlengd. Vorig jaar verloren zelfs nog meer leerkrachten hun baan, aldus het UWV.

Lees ook: Sterke daling werkloosheid in West-Friesland. Groeiend gebrek aan automonteurs en mensen in de horeca

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen