Russische kosmonaut moet halsoverkop terug naar ISS om defect pak

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Russische kosmonaut Oleg Artemjev is tijdens een ruimtewandeling halsoverkop teruggekeerd naar het internationale ruimtestation ISS door een probleem met zijn ruimtepak. De kosmonaut nam "schommelende spanningen" waar in de accu van zijn pak, waarna hem werd gevraagd onmiddellijk terug te keren.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA was de gezondheid van Artemjev op geen enkel moment in gevaar. Wel werd hem meermaals gevraagd "alles uit de handen te laten vallen en direct terug te keren" vanwege de spanningsproblemen. De 51-jarige Rus zei dat hij dat begreep en zich "geen zorgen maakte" voordat hij terugkeerde naar het ISS. Daar werd zijn pak aangesloten op de stroomvoorziening van het ruimtestation.

Tijdens de ruimtewandeling was Artemjev bezig om twee camera's te installeren op een robotarm buiten het ISS. Deze European Robotic Arm (ERA) is in Nederland ontwikkeld.

Eerdere wandelingen

Het is niet de eerste keer dat een ruimtewandeling moest worden afgebroken. In 2013 verdronk de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna toen hij buiten het ISS aan het werk was. Door een lek liep zijn helm vol koelwater uit het ruimtepak. Het water kwam tot boven zijn ogen, dus hij moest met zijn ogen dicht, op de tast, de weg terug naar de ingang van het ISS vinden. Dat lukte hem net op tijd. Bij de eerstvolgende ruimtewandeling kregen de astronauten voor de zekerheid een snorkel mee.

Tijdens een ruimtewandeling in 1991 prikte een metalen staaf een gat in een handschoen van de Amerikaan Jerome Apt. Het vel van zijn hand sloot het gaatje zonder dat hij het merkte. Pas na afloop zag Apt wat er was gebeurd. In 2001 raakte de Canadees Chris Hadfield verblind tijdens een ruimtewandeling. Een stof die moest voorkomen dat het vizier van zijn ruimtehelm zou beslaan, kwam in zijn ogen terecht. Hadfield loste het op door het ventiel van zijn helm open te zetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.