COA denkt dat alle asielzoekers Ter Apel vannacht onderdak hebben

ANP Producties | Bron: ANP
Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel lijkt komende nacht voor iedereen onderdak te zijn. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er in principe geen mensen buiten zouden hoeven slapen.

"In theorie zouden mensen er zelf voor kunnen kiezen om de nacht buiten door te brengen, maar we gaan ervan uit dat we iedereen deze nacht onderdak aan kunnen bieden", aldus de zegsvrouw. Ter plekke was te zien dat ook woensdagavond mensen in nog zeker twee bussen naar elders werden gebracht.

Na een regen- en onweersbui aan het begin van de avond, stonden er woensdag plassen water op het terrein bij het aanmeldcentrum waar asielzoekers verbleven. Voor het noorden van het land had het KNMI woensdagavond code geel uitgegeven. Onder meer Friesland, Groningen en Drenthe kregen te maken met onweersbuien waarbij lokaal veel neerslag kon vallen.

Maandag deelde een groep ondernemers tweehonderd tentjes uit aan vluchtelingen in Ter Apel. Initiatiefnemer Willem Straat zei zo een signaal te willen afgeven: "Mensen moeten niet buiten slapen. Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken." Dinsdagavond werden die tenten verwijderd omdat zo volgens de gemeente de veiligheid niet voor iedereen viel te waarborgen. De tenten zouden problemen veroorzaken voor de (brand)veiligheid en hygiëne. Het COA zei het gebaar van de ondernemers te waarderen, maar gaf aan dat dit niet de oplossing is en dat het het werk niet gemakkelijker maakt.

Afgelopen tijd sliepen geregeld asielzoekers buiten. Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum, waar ook mensen de nacht doorbrachten op stoelen in de wachtruimtes. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een huis.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.