Wie vaart de Zuiderzeebotter naar de volgende bestemming? Boot zoekt schippers

De MK 63 de haven bij het Oostereiland in Hoorn voor een korte rondvaart op het Markermeer met bezoekers van de Open Monumentedag.© Theo Groot Fotografie Enkhuizen

Joyce Beuken
Hoorn

Wie vaart de Zuiderzeebotter naar de volgende bestemming? Stichting MK 63, verantwoordelijk voor het onderhoud van het ruim honderd jaar oude vaartuig en de bemanning ervan, is hard op zoek naar vrijwilligers. Wegens het grote tekort is de stichting genoodzaakt om vaartochten te laten schieten.

De botter MX 63, een type vissersvaartuig, werd gebouwd in 1912 voor een visserman uit Marken. Het schip verkeert nog altijd in authentieke staat en ligt in de Museumhaven aan het Oostereiland. Dirk Lont, bestuurslid Stichting Varend Erfgoed Hoorn, ziet dat de stichting tochtjes moeten laten varen door een tekort aan handen. ,,Enerzijds werken we met een kleinere groep, maar tegelijkertijd hebben we ook de ambitie om meer op te pakken. We zouden graag naar evenementen rondom het IJsselmeer en Markermeer in de oude vissersplaatsen gaan met het schip. Maar dit zijn doorgaans langere tochten. Daarmee belast je de schaarse hoeveelheid vrijwilligers.”

Met vijf serieuze vrijwilligers die zich een langere tijd beschikbaar zouden kunnen stellen is Lont al heel gelukkig. ,,Uiteindelijk kunnen nieuwe vrijwilligers ook weer worden opgeleid tot maat of zelfs schipper, indien ze dat willen.” Om mensen kennis te laten maken met de botter en het reilen en zeilen van het vrijwilligerswerk, worden er in september, tijdens het cultuurweekend en open monumentenweekend, korte vaartochtjes georganiseerd met de botter. ,,De kosten zijn laag, en zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier het schip leren kennen.”

Voor info over het vrijwilligerswerk: info@bottermk63hoorn.nl of 06-28680881.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen