Er zullen weer schoten klinken in het Streekbos in Bovenkarspel. Jachthonden maken zich op voor hun examen

De honden moeten tijdens het examen ook eerder geschoten wild apporteren.© Archieffoto

Judit de Redelijkheid
Bovenkarspel

Wie niets heeft met jacht en/of honden kan het Streekbos in Bovenkarspel op zaterdagochtend 27 augustus beter even mijden. Met toestemming van het Recreatieschap West-Friesland vindt daar dan het examen voor jachthonden plaats.

Het examen, waar ongeveer 65 jachthonden aan meedoen en waar maanden voor getraind is, heeft tot doel om te kijken of de viervoeters geschikt zijn voor de jachtpraktijk. Op verschillende plekken in het Streekbos zullen voorjagers (baasjes) hun hond opdrachten laten uitvoeren. Bij sommige opdrachten wordt er geschoten met een jachtgeweer met losse flodders. Ook moeten de honden een konijn of eend apporteren. Dit wild is al eerder geschoten.

Kijkje nemen

De zogenaamde Standaard Jachthondenproef (SJP) duurt ongeveer van 8 tot 13 uur. ,,Wie nieuwsgierig is naar hoe dat allemaal gaat, mag gerust een kijkje komen nemen”, zegt Laura Plug namens de organisatie. ,,Er lopen genoeg mensen rond die graag het een en ander willen toelichten. Maar wie niets heeft met jacht en honden kan deze morgen het Streekbos misschien beter mijden.”

Meer info: www.jachthondentrainingregiohoorn.nl

Lees ook: Jachthonden jagen op A-diploma in een kletsnat Streekbos

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen