Handhavers beschoten met balletjespistool in Zaandam, twee mannen (20 en 23) aangehouden

Foto ter illustratie.© ANP

van onze verslaggevers
Zaandam

Twee handhavers van de gemeente Zaanstad zijn dinsdagavond rond 22.15 uur op de Drielse Wetering in Zaandam beschoten. Dit gebeurde, zo bleek achteraf, met een balletjespistool.

De gemeentelijke handhavers waren bezig met een surveillance rond hangplekken voor de jeugd. Bij de Drielse Wetering zagen zij twee personen bij een auto staan en hoorde vreemde tikgeluiden op en tegen de auto. Toen ze goed keken, zagen ze beide mannen met een wapen in de handen staan.

De handhavers zijn direct op een andere plek gaan staan en hebben zicht gehouden op het tweetal en de politie gealarmeerd.

Nep-geweren

Twee mannen van 20 en 23 jaar zijn aangehouden. In het voertuig van het tweetal werden meerdere nep-geweren aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen.

Het voertuig van de ernstig geschrokken handhavers had lakschade, die onder andere bestond uit meerdere putjes in het voertuig. Beide handhavers hebben aangifte gedaan.

Ontoelaatbaar

Het college van Zaanstad kwam meteen met een reactie: ,,Wij zijn enorm geschrokken dat onze medewerkers van handhaving zijn beschoten zijn met, naar wat later bleek, een nepvuurwapen/balletjespistool. Dit is volstrekt ontoelaatbaar. Hier zijn geen woorden voor. Medewerkers van Zaanstad die dag in dag uit bezig zijn met de veiligheid van onze inwoners verdienen ons respect en moeten hun werk in veiligheid kunnen uitoefenen’’, reageert locoburgemeester Harrie van der Laan. ,,Het gaat gelukkig goed met de medewerkers. Maar de beschieting heeft een enorme impact op hen gemaakt.’’

De twee verdachten zijn aangehouden. Daarnaast kijkt het college welke bestuurlijk maatregelen zoals een last onder dwangsom of gebiedsverbod, kunnen worden genomen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.