Stoepkrijtleuzen in Purmerendse binnenstad: anonieme schrijvers vragen aandacht voor de boeren en toeslagenaffaire

Een van de leuzen in de Purmerendse binnenstad.© Foto Mediahuis

Frederique Teillers
Purmerend

Wie dinsdagochtend in Purmerend richting de markt liep, zal ongetwijfeld protestleuzen tegen zijn gekomen. Op onder meer de Peperstraat, Kalversteeg en vlakbij het winkelcentrum zijn teksten met stoepkrijt op de straat geschreven.

’Zonder de boeren jongens en meisjes, geen brood, vlees en ijsjes’, staat geschreven voor de ingang van winkelcentrum Eggert. Naast de tekst is een omgekeerde Nederlandse vlag getekend. Verderop in het centrum gaan de teksten over QR-codes en de toeslagenaffaire. Het is nog niet duidelijk wie er achter deze actie zit.

De ondernemers in de Peperstraat reageren dinsdagochtend verbaasd. Een medewerker van banketbakkerij Limmen ziet bezoekers stilstaan bij de teksten. „Ik weet er helemaal niets van, het is een beetje gek. Waarom hier?”, vraagt ze zich af. Het vermoeden is dat de teksten maandag(avond) zijn gemaakt. Kledingzaak Stars Studio is een van de weinige zaken die op maandag open is, een werknemer gaat regelmatig

Geen ongelijk

Eigenaar van Multi-ijs Michel Prinsen zag maandag vier vrouwen met rode zakdoeken. Zij tekenden de tekst voor zijn ijssalon. „Ze waren binnen vijf minuten weer weg. Ik ken ze verder niet. Wat de tekst betreft, ik kan ze geen ongelijk geven. Zonder melk kan ik geen ijs maken.”

De gemeente Purmerend is op de hoogte van de leuzen maar weet ook niet wie het hebben gedaan, zegt een woordvoerder. Woensdag worden de betreffende straten schoongemaakt.

De tekst in de Peperstraat.© Foto Mediahuis

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.