Loet en Handelsstraat vrij van auto’s tijdens Schager ringstekerij

Een span met pony’s maakt de ringsteekronde in 2019.© Archieffoto Marc Moussault

Actie op de Schager Markt.© foto Marc Moussault

1 / 2
Mike Deutekom
Schagen

Het is het spectaculairste onderdeel in het jaarprogramma van de Westfriese Folklore: de jaarlijkse ringstekerij. Op de achtste Westfriese donderdag (18 augustus) staan er 25 combinaties klaar om ringen te verzamelen op de Markt in Schagen.

Ze komen uit heel noordelijk Noord-Holland naar Schagen om mee te doen, de deelnemers aan de ringstekerij. Zo doet Jaap Lap uit Den Hoorn (Texel) mee, maar ook Peter Visser uit Noordbeemster en Hennie Dijkstra uit Warder. Maar onder de koetsiers en steeksters zijn er ook die minder ver hoeven te reizen. Chris Haijemaije komt uit Schagen, net als zijn steekster Danielle Huijberts. Koetsier Loek Kramer komt uit Winkel en zijn steekster Nora Nakker uit Schagen. Het evenement trekt dus liefhebbers uit de wijde regio en normaal gesproken honderden bezoekers.

Schoonste geheel

Alle deelnemers rijden op prachtige wagens, variërend van een ponybrik tot een Zwitserse boodschappenwagen, jachtwagen of een wagonette. De koetsen worden getrokken door twee tot vier paarden of pony’s. De wedstrijd start om ongeveer één uur. De deelnemers strijden om de titel ’beste ringsteker’. Daarnaast zijn er in verschillende categorieën prijzen voor het schoonste geheel en het bestgaande paard. Ook is er een speciale prijs voor de meest originele combinatie. Willem van der Voort is de presentator.

Lees ook: De combinaties gaan weer rond de kerk; het ringsteken is voor veel bezoekers van de West-Friese markten in Schagen het hoogtepunt van de zomer

Om de ringstekerij mogelijk te maken en zo veilig mogelijk te laten verlopen, heeft de Folklore omwonenden per brief gevraagd om donderdag tussen twaalf en vier uur ’s middags niet langs of op het parcours te parkeren.

De gemeente Schagen heeft voor de Handelsstraat zelfs een parkeerverbod afgekondigd voor deze dag. Alle toegangswegen worden door de gemeente afgezet met hekken. Het parcours loopt vanaf de Loet via de Herenstraat naar de start op de Markt. Na het rondje over het plein gaat het span via de Handelstraat en het fietspad bij de Parallelweg terug naar de Loet.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.