Gemeente Opmeer komt burgers tegemoet en verhoogt energietoeslag naar 1.300 euro. Tegelijk boeken energiemaatschappijen recordwinsten

Michiel Snik
Opmeer

De gemeente Opmeer verhoogt de eenmalige energietoeslag voor gezinnen met een laag inkomen van 800 euro naar maximaal 1.300 euro. Ook andere gemeenten doen dit.

De Eerste Kamer heeft in juli 2022 besloten om de eenmalige toeslag met 500 te verhogen. Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente dit kan uitbetalen, hiervoor moet eerst de landelijke regelgeving worden aangepast. Mensen die de toeslag al aangevraagd of ontvangen hebben hoeven niks te doen. De gemeente zorgt ervoor dat diegene de extra compensatie van 500 euro krijgt, zo is landelijk afgesproken.

Bijstand

Bij lage inkomens wordt uitgegaan van het bijstandsniveau plus tien procent. Voor een gezin vanaf 21 jaar is dit bijvoorbeeld netto 1600 euro per maand en voor een alleenstaande oudere 1280 euro ’schoon in de hand’. Maar de situatie kan voor iedereen anders zijn, zo wordt door de overheid nadrukkelijk gemeld.

Steeds meer mensen komen in de problemen door de kosten van de stijgende energieprijzen. Het steekt verschillende landelijke politici dat tegelijkertijd de energiemaatschappijen, zoals Shell en Eneco, recordwinsten boeken dankzij de hoge prijzen die onder meer consumenten nu moeten betalen. Bedrijven die veel geld verdienen aan de energiecrisis extra belasting laten betalen, is volgens het kabinet echter niet haalbaar.

(Tekst gaat door onder de foto)

Inwoners die problemen hebben om hun (energie)rekeningen te betalen kunnen gratis hulp krijgen van de gemeente Opmeer. Het Wijkteam is op werkdagen bereikbaar via 0226 – 36 3333 of via wijkteam@opmeer.nl.

Een consulent kijkt dan samen naar de mogelijkheden en geeft advies. Ook als er mogelijk meer hulp nodig is. Op de website van de gemeente Opmeer staat meer informatie over hulp bij geldzaken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen