Rusland: explosie Russisch munitiedepot Krim was sabotage

ANP Producties | Bron: ANP
Dzjankoj

Bij de explosie van een Russisch legerdepot op de Krim gaat het om sabotage, aldus het Russische ministerie van Defensie. Volgens het departement is niet alleen de munitie-opslag beschadigd, maar zijn ook hoogspanningslijnen, spoorlijnen, elektriciteitscentrales en woongebouwen getroffen.

Eerder hadden Russische staatsmedia al de ontploffing en brand gemeld in het noorden van het schiereiland, dat door de Russen van Oekraïne is afgepakt. Er zouden zeker 2000 inwoners zijn geëvacueerd. Twee burgers zouden gewond zijn geraakt.

Later volgden meldingen van explosies in de buurt van een luchtmachtbasis midden op de Krim. Media spraken over een mogelijke aanval met een drone.

Meerdere explosies

Vorige week waren er al meerdere explosies op een militair vliegveld op de Krim, vermoedelijk door een Oekraïense raketaanval. Daarbij viel een dode en raakten zeker acht gevechtsvliegtuigen beschadigd. Volgens het Russische ministerie van Defensie zou toen munitie per ongeluk zijn ontploft. Het Oekraïense leger heeft niet bevestigd dat het verantwoordelijk is voor de aanval.

Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland zijn oorlogsschepen in de Zwarte Zee grotendeels teruggetrokken tot de kustlijn van de Krim, omdat ze moeite zouden hebben om de controle over de zee te behouden. De schepen staan defensief opgesteld, maar zouden nog wel worden gebruikt om de Russische grondtroepen in Zuid-Oekraïne met raketten te ondersteunen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.