Taptoe, twee minuten stilte en bloemen in Soest, onderbreking door wolkbreuk in Baarn

De herdenking in Baarn moest worden onderbroken toen een wolkbreuk boven het terrein losbarstte.© Foto Caspar Huurdeman

Eddie de Paepe
Soest

In Soest, maar ook op andere plekken in de regio, is maandag de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië - 77 jaar geleden - herdacht.

De bijeenkomst bij het Verzets/Indië-monument aan het Verzetsplein was weer georganiseerd door de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest en Soesterberg, in samenwerking met Vereniging Insulinde. Stilgestaan werd bij de slachtoffers van wereldwijd oorlogsgeweld en de betekenis van een vrije samenleving. Op het programma stonden eerst toespraken van tweede locoburgemeester Aukje Treep en Hedwig Verburg-Wormer van de Vereniging Woongemeenschap Insulinde. Na onder meer het taptoe-signaal en twee minuten stilte werden bloemen gelegd. De bijeenkomst werd afgesloten met een defilé langs het monument en een nazit op het gazon.

Ook in Soest woonachtige Indië en Nieuw-Guinea-veteranen legden bloemen.© foto studio kastermans/alexander marks

De herdenking in Baarn moest tijdelijk worden onderbroken toen er een wolkbreuk boven het terrein losbarstte. De 150 aanwezigen moesten schuilen onder geïmproviseerde tenten en bij het stationsgebouw. Na een half uur kon de herdenking worden voortgezet.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen