Waarom Louis van Gaal het clublied van Sparta meezong? Misschien had het met een helikopter te maken | column Brian Wijker

Van Gaal op de tribune voorafgaand aan Sparta-AZ.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast blikt Brian Wijker terug op het gezang van Louis van Gaal voorafgaand aan Sparta-AZ.

Het zou een lange zomer worden, zo zonder Louis van Gaal op televisie. Maar gelukkig waren de schijnwerpers zondag dan toch weer op hem gericht.

De Oranje-bondscoach was in Rotterdam getuige van het duel tussen twee van zijn voormalige clubs: Sparta en AZ. Bij opkomst zong Van Gaal uitbundig mee met het clublied van de thuisploeg en bij de openingstreffer van Vito van Crooij kon hij een glimlach niet bedwingen.

Dat zag er toch wel wat gek uit, aangezien Van Gaal onlangs nog bij het NOS Jeugdjournaal verkondigde dat AZ zijn favoriete club is. ’Dat was altijd Ajax, maar is in de loop der jaren AZ geworden’, vertelde hij.

(Tekst gaat door onder de foto)

© ANP

Misschien rouleert Van Gaal zijn favoriete clubs wel net zo als dat hij doet met de keepers bij het Nederlands Elftal. Of de spitsen. Dan is Sparta een beetje als Vincent Janssen.

Geen twijfel

Bij een andere oudgediende van AZ hoef je in ieder geval niét te twijfelen aan zijn werkelijke clubvoorkeur. Kees Kist is niet alleen de grootste spits uit de geschiedenis van AZ, maar is tevens de meest fanatieke supporter die de club rijk is. Vorige week werd hij op zijn zeventigste verjaardag verrast in het stadion van ’zijn’ liefde. Per helikopter arriveerde Kist in Alkmaar, om vervolgens het middelpunt van de belangstelling te zijn in de naar hem vernoemde lounge in het stadion.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kees Kist voorafgaand aan AZ-Go Ahead Eagles.© ANP

Daar liet Kist zien de techniek niet te zijn verloren. Probleemloos hield de Steenwijker de bal hoog, onder applaus van al zijn voetbalmaten. Van Sjaak Swart tot Martijn Meerdink. Ze hebben bij Dundee United echt grote mazzel gehad dat Kist een paar dagen later nog niet hersteld was van zijn feestje, anders was AZ tot dubbele cijfers gekomen.

Anders clubs

Kees Kist ademt AZ, bij elk doelpunt van de club veert hij op vanaf zijn plek op de tribune. Dat hebben we hem bij zijn andere oud-clubs uit Heerenveen en Parijs nog niet zien doen.

Louis van Gaal is toevallig een dag na Kees Kist jarig. Maar in tegenstelling tot de Kees Kist Lounge, was het in het dan weer naar hém vernoemde stadionrestaurant tamelijk rustig op zijn geboortedag. Er was geen helikoptervlucht voor hem en Truus geregeld en Martijn Meerdink had andere dingen te doen.

Dat moet een trots man als Van Gaal niet lekker zitten. Ik sluit daarom niet uit dat het uitblijven van een verrassingsfeestje in Alkmaar voor hem de aanleiding is geweest om keihard mee te brullen met de Spartamars.

Luister hier naar de AZ Podcast:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen