Het Eiland dat nu met vaste oeververbindingen een schiereiland is | luchtfoto

Foto Wim Egas

Zaandam

Molens, houtloodsen, een openluchtzwembad. In het verleden had dit allemaal een plek op het eiland in de Zaan: houteiland, William Pont, zomaar een paar namen van dit bijzondere gebied in Zaandam. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is het een geliefde woonwijk: een eiland dat nu eigenlijk een schiereiland is omdat er vaste verbindingen zijn. Met straatnamen die herinneren aan oude overzeese houtroutes.

Lees ook: Het Eiland in de Zaan, wonen op ’Houteiland’

Vanuit de lucht is de uniek gelegen positie van deze wijk goed te zien. Op een zonnige dag contrasteert een dienstvaartuig van de havendienst Zaanstad fraai tegen het water van de Voorzaan en zoeken pleziervaarders een plekje ergens in de Havenbuurt. Op de kop van het eiland staat het kunstwerk De Eilander van Rob Sweere dat oogt als een maanlander met een windvaan.

Helemaal links zijn de twee riviercruiseschepen te zien: Lisabelle en Cezanne, de opvanglocaties voor Oekraïners die de oorlog in hun land ontvlucht zijn. De schepen hebben voorlopig een ligplaats in de Havenbuurt tot eind november 2023. De gemeente is samen met de woningcorporaties bezig met een plan om tijdelijke woonunits voor de Oekraïners te realiseren.

Lees ook: Hoe gaat het met de Oekraïners op de boot in Zaandam? ’De mensen zijn aardig, het eten is goed, maar er zijn ook wel frustraties’

De Oude Haven wordt afgesloten via de vaste oeververbinding Spiekeroog, maar bezoekers van jachthaven Dukra kunnen via de Voorzaan en de William Pontbrug hun aanlegplaats vinden. Rechtsachter op het Eiland de gebouwen van Rochdale, inzet van een stevig conflict met de eilandbewoners vanwege de plannen voor twee woontorens met 120 sociale huurwoningen. Iets verderop is vlak voor het Zaantheater de aanlegplaats van de Zaanferry te zien voor de verbinding tussen Zaandam en Amsterdam. De opstapplaats voor het traject Zaandam-Wormerveer ligt aan de andere kant van het sluizencomplex.

Lees ook: Woningcorporatie Rochdale begrijpt weerstand woontorens Zaaneiland niet: ’Wij bouwen daar iets moois. Daar zijn we juist trots op’

11081784.pdf

Bestellen

Een afdruk van deze

luchtfoto is na te bestellen op de website www.fotostudiobeemster.nl. Op de homepage webshop

aanklikken.

Voor eventuele vragen: Fotostudio Beemster 06-55704030

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.