Annie Dammes (86) weet het zeker: ’Echte Horinezen gaan niet naar de markt maar drinken bier op Lappendag’

Annie (86) tussen dochter Irma en zoon Edwin.© Foto Jaap van der Pijll

Annie Dammes (86) op het Kerkplein in Hoorn. ,,Als je naar de markt gaat ben je geen Horinees. Echte Horinezen drinken bier.”© Foto Jaap van der Pijll

1 / 2
Fiore Houwing
Hoorn

Met een biertje in haar linkerhand en een sigaretje in haar rechter, staat Annie Dammes (86) op het Kerkplein in Hoorn. Ze is, denkt ze, de oudste Horinees die vandaag Lappendag viert.

Annie vierde de Lappendag voor het eerst in 1956. ,,Het is in de loop der jaren een stuk drukker geworden, maar de sfeer is nog altijd hetzelfde,” vertelt ze.

Ieder jaar gaat ze met haar familie de binnenstad in om te feesten. De markt slaat ze over. Annie: ,,Als je naar de markt gaat ben je geen Horinees. Echte Horinezen drinken bier.”

Likeurtje

Annie’s dochter, Irma (57) , weet precies hoe de dag zal gaan verlopen. ,,Ze zit al aan haar derde biertje. Nog twee en ze doet haar armen in de lucht”, zegt Irma lachend. ,,Mijn moeder drinkt alleen bier op de kermis. En dan gaat er zeker een glas of tien doorheen.” Aan het einde van de avond, vertelt Irma, wil Annie een likeurtje. ,,En bij het allereerste slokje zegt ze dan: o héérlijk!”

De Lappendag bestaat niet alleen uit drinken, het is vooral een sociale aangelegenheid. ,,Het is altijd heel gezellig om iedereen te zien. Maar, tegenwoordig ken ik niet meer zoveel mensen als vroeger”, aldus Annie.

Geraniums

Haar zoon Edwin (59) vertelt dat de leeftijdsgenoten van Annie ‘achter de geraniums zitten’. Maar, ook onder het jongere publiek lijkt Annie vrienden te hebben. Enthousiast vliegen mensen haar om de hals. Edwin: ,,Ze is een heel geliefd persoon.”

Annie heeft een tevreden grijns op haar gezicht en is zichtbaar aan het genieten. Haar heupen wiegen mee op de maat van de muziek. Edwin haalt nog een rondje voor de hele tafel. Samen proosten ze op Annies overleden echtgenoot Piet en ’op de jaren die nog mogen komen’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen