Volendamse Jessica Schilder op EK naar finale kogelstoten

Jessica Schilder in actie op het onderdeel kogelstoten van het Atletiek op de vijfde dag van het Multi-EK. De Duitse stad Munchen huisvest in 2022 een gecombineerd EK van diverse sporten.© ANP

ANP
MÜNCHEN

Jessica Schilder en Jorinde van Klinken hebben bij de EK atletiek in München de finale bereikt van het kogelstoten.

Beiden haalden de kwalificatie-afstand van 18,60 meter. De atletes mogen maandagavond in het Olympiastadion om de medailles gaan strijden.

Schilder uit Volendam kwam in haar derde poging tot 18,95 meter, Van Klinken stootte de kogel bij haar tweede poging naar 18,62 meter. Benthe König haalde het niet met 17,27 meter.

Van de twaalf finalisten heeft alleen de Portugese Auriol Dongmo een beter persoonlijk record dan Schilder, die ruim een week geleden bij de Diamond League in Polen haar Nederlands record aanscherpte tot 19,84 meter. De 23-jarige Volendamse veroverde vorige maand bij de WK in Eugene brons met een afstand van 19,77 meter. Van Klinken (22) heeft een pr van 19,08 meter staan. Zij komt maandagavond ook nog in actie in de kwalificatie van het discuswerpen.

Het persoonlijk record van Dongmo staat op 20,43. Met die afstand veroverde ze begin dit jaar de wereldtitel bij de WK indoor in Belgrado. Schilder pakte daar brons.

De 32-jarige Portugese kwam op de WK in de buitenlucht niet verder dan de vijfde plaats (19,62). Dongmo was in de kwalificatie in München de beste met 19,32 meter. Die afstand haalde ze direct met haar eerste poging.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen