Wim Stroet (57) haalt na veertig jaar trainen de top Jiu-Jitsu: ’Leeftijd hoeft nooit een beperking te zijn om dromen waar te maken’

Wim Stroet (rechts) behoort nu tot de top van de Nederlandse Jiu-Jjitsu-wereld. Links sportschoolhouder Frits van der Werff.© Foto Frank Lippits

Ricky Mohabbat
Hoorn

In 1983 wandelt een onervaren Wim Stroet (57) Sportinstituut Frits van der Werff binnen. Niet wetende dat hij 40 jaar later bij de top van de Nederlandse Jiu-Jitsu wereld zal behoren.

„Ik was een klein jongetje. Ik viel niet op, maar ik was snel en onwijs behendig. Ik had een tip gehad om bij deze sportschool te gaan trainen. Daar heb ik toen op mijn zeventiende meegetraind met verschillende krijgskunsten. Jiu-Jitsu sprak mij het meest aan”, vertelt Wim.

Veertig jaar later staat hij, nu zelf Sensei, met een rood-witte band voor een enthousiaste groep leerlingen, in dezelfde dojo (sportzaal) als waar hij gestart is. Dat mag hij omdat hij een zesde dangraad heeft behaald. Iets wat maar een handjevol mensen in Nederland kan zeggen. Relatief zeldzaam dus, maar toch blijft Wim bescheiden over zijn prestatie. „Bescheidenheid is een van de zeven deugden van de Samoerai”, vertelt hij.

„Als een Samoerai zijn zwaard verliest, dan gebruikt hij Jiu-Jitsu als krijgskunst om zich te verdedigen. Vroeger was de Samoerai meer dan alleen zwaardvechter. Hij was ook bijvoorbeeld de vertrouwenspersoon in zijn samenleving. Jiu-Jitsu is krijgskunst waarbij balans in geest en lichaam centraal staat.”

Krijgskunst

Wim noemt Jiu-Jitsu geen vechtsport, maar een krijgskunst. „Bij sport heb je een competitie-element of ben je ergens beter in. Dit element is in een krijgskunst niet of nauwelijks aanwezig. In een krijgskunst is het enige wat je zal moeten overwinnen jezelf. Als je al bij voorbaat bedenkt dat je iets niet kan, ga je het ook nooit doen. Je kan meer dan dat je denkt. Dat is precies wat een krijgskunst inhoudt.”

Lees ook: Frits van der Werff tekent op zijn zeventigste als eerste Nederlander voor een unieke prestatie met zevende dan op techniek

Een van de mooiste aspecten van veertig jaar Jiu-Jitsu is voor Wim de mensen die hij leerde kennen. „De sfeer van de groep is geweldig. Het zijn de mensen om je heen. Je bent met en niet tegen je partner aan het trainen. Het draait allemaal om respect. Als jij je maatje stuk maakt, dan heb je niemand meer. Je neemt ook verantwoordelijkheid voor diegene. En op een gegeven moment wordt het ook een hechte vriendengroep. Sommige van deze mensen zijn veertig jaar geleden met mij gestart. Toen stonden we daar als jongetjes van 17 jaar. Je bent er voor elkaar en daarnaast leer je al deze mensen ook door en door kennen.”

Leeftijd

Hij heeft veel bereikt in zijn sport, maar heeft nog steeds uitdagingen die hij zou willen aangaan. „Op mijn bucketlist staat onder andere een bezoek aan de Kodokan, een judotempel, in Tokio. Het liefst zou ik dan ook mee willen trainen.”

Het behalen van zijn zesde dan voelt als een mijlpaal. „Toen ik van mijn bruine band naar mijn zwarte band ging, zei iemand tegen mij: ’Welkom bij de club, maar nu gaat het pas echt beginnen. Diegene heeft helemaal gelijk gehad. Pas als je verder bent, ga je meer verbanden zien en wordt het alsmaar interessanter. Kijkend naar de toekomst is er nog genoeg om te doen en om te bereiken. Leeftijd is maar een parameter, dat hoeft geen beperking te zijn. Ik kijk naar de mogelijkheden. Veel belangrijker dan wijzen op de beperkingen. Twee jaar terug heeft bijvoorbeeld Frits van der Werff zijn zevende dan in het judo behaald. Hij was toen 70 jaar. De beperking ben je dus zelf.”

Jiu-jitsu

Jiu-jitsu is een vechtkunst die er op gericht is om met directe snelle technieken een tegenstander uit te schakelen of een aanval op te vangen. Tijdens Jiu-Jitsu-trainingen wordt geleerd hoe men zich kan verdedigen tegen verschillende aanvallen en hoe je zelf verschillende technieken zoals stoten, schoppen, klemmen, drukpunten en verwurgingen kunt uitvoeren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen