Komt ook Karwan H., verdacht van moord in Bergen aan Zee, vrij? OM: ’Hij kan makkelijk naar Irak reizen, ik denk dat hij in een tel weg is’

Op klaarlichte dag werd een man doodgeschoten op het Van der Wijckplein.© Archieffoto Michel van Bergen

Suzanne Rijnja
Bergen aan Zee

Komt Karwan H. (28) vrij of niet? Het Openbaar Ministerie wil het niet zien dat de verdachte in de moordzaak in Bergen aan Zee, die tot voor kort nog voortvluchtig was, op vrije voeten komt. „Hij kan makkelijk naar Irak reizen. Hij weet nu wat hem te wachten kan staan en ik denk dat hij in een tel weg is.”

Dat zei de officier van justitie tijdens een pro forma-zaak in de Alkmaarse rechtbank. Tijdens de zitting vroeg H.’s advocate onder meer om haar cliënt uit voorlopige hechtenis te halen. Hij zit nu zo’n drie maanden vast, nadat hij zich had gemeld toen hij in Nederland was aangekomen. Daarvoor zat hij in Irak, zijn geboorteland, en hij kwam nu terug omdat zijn dochter ernstig ziek is en hier in het ziekenhuis behandeld wordt.

Meldplicht

Die behandeling is een van de argumenten die de advocate aanhaalt om hem vrij te laten, eventueel met voorwaarden als meldplicht of het inleveren van zijn paspoort. Ook is er volgens haar geen bewijs dat de verdachte op de plaats delict in Bergen aan Zee is geweest, toen daar een 45-jarige Colombiaan daar in februari 2021 werd doodgeschoten. In totaal worden negen personen verdacht van poging tot ontvoering en de moord op deze man, of anders minstens medeplichtigheid. Een van die verdachten is nog voortvluchtig, de anderen zijn na maandenlange vasthouding inmiddels op vrije voeten (onder voorwaarden).

Parkeerplaats

H. is volgens de advocate wel op een parkeerplaats bij een Alkmaarse supermarkt geweest, waar verschillende verdachten elkaar ontmoetten. Daar zou hij in twee auto’s hebben gezeten. Daarna zou hij op de parkeerplaats zijn gebleven, terwijl anderen naar Bergen aan Zee gingen. H. zou nergens van hebben geweten tot de anderen weer terugkwamen en vertelden dat er ’het een en ander fout was gegaan’. Het moment op de parkeerplaats zou gelijk verklaren waarom H.’s DNA in de auto’s die bij het misdrijf gebruikt zijn is gevonden. Ook is H.’s DNA in een handschoen (met daarop ook schotresten) gevonden.

H.’s telefoon zond ook een signaal uit bij Bergen aan Zee. Dat komt omdat H. zijn telefoon heeft opgeladen in de auto op de parkeerplaats en daarna is vergeten, zegt zijn advocate. Het OM betwijfelt dat. „We zien daarna dat de telefoon is doorgereisd naar het ziekenhuis waar zijn dochter ligt.”

De rechtbank buigt zich over de eventuele vrijlating van H.

Lees ook: Verdachten van de drugsmoord in Bergen aan Zee zijn komend jaar op vrije voeten: hun voorlopige hechtenis is geschorst door de rechter

Lees ook: Hij verdween bijna anderhalf jaar van de radar na de moord in Bergen aan Zee. Maar de voortvluchtige Karwan H. (27) zit nu toch vast en hij kon meteen door naar de rechtbank

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.