De bankjes niet langs de tennisbaan, maar achterin in de schaduw: Jordi Hermans wint op de laatste dag van de zonovergoten Helderse kampioenschappen

Jim Pieterse is een van de lokale afgevaardigden op de Helderse kampioenschappen.© Foto RedMouse

Cas Broxterman
Den Helder

De bankjes stonden niet langs de tennisbaan, maar achterin in de schaduw. Iedereen kreeg een emmer water mee ter verkoeling. Het was een warme afsluiter van de Helderse Tennisclub Open.

Aan het begin van het twaalf banen tellende complex van HTC staat een tent. Daar bivakkeert al een week de wedstrijdleiding om de uitslagen van het kampioenschap te verwerken. Rond drie uur zondagmiddag druppelt daar de uitslag van de belangrijkste partij van de dag binnen. Na een voor Yvar Debets veelbelovende eerste set (6-1) heeft Jordi Hermans de verhoudingen in de tweede en derde set volledig omgedraaid. Met 1-6 en 2-6 pakt hij de volle buit.

Zwart op wit

,,Wat het verschil maakte? Poeh, dat is een goede vraag...” Hermans neemt de tijd om over zijn antwoord na te denken. ,,Het komt straks wel zwart op wit in de krant te staan”, stelt hij met een glimlach. ,,Ik denk toch dat het komt doordat mijn tegenstander in de eerste set heel veel servicedruk gaf, wat hem in de tweede en derde set minder goed lukte. Ik ben zelf solide door blijven spelen. Ja, ik denk dat je dat het verhaal van deze wedstrijd kunt noemen.”

Hermans en Debets maakten afgelopen week deel uit van een pouletje waarin ze het met ook nog Djulyan van er Mee tegen elkaar opnamen. Op de laatste dag speelden de nummers één en twee van de poule tegen elkaar, waardoor het toch iets weg heeft van een finale.

Lokaal

Hermans kijkt terug op een mooie week in het Helderse. De tennisser uit Hoorn, met deze keer een Amsterdamse tegenstander, is een van de weinigen die iets verder uit de buurt komt. Verder staan er vooral lokale tennissers op de baan.

,,Het is een heel gezellig toernooi met veel dingen die naast de wedstrijden worden georganiseerd. Ik doe met alles mee”, zegt Hermans stellig. Welk nummer hij tijdens de karaoke dan heeft gezongen? ,,Tja, die heb ik dan weer net gemist, haha. Het was kermis in Hoorn. Maar normaal gesproken zou het een nummer van André Hazes zijn.”

Het valt inderdaad op hoeveel dingen er naast de tenniswedstrijden georganiseerd worden. Naast de tent van de wedstrijdleiding staat een paal waar allerlei vellen papier op hangen. Het zijn de prijzen die deze week verloot werden. Langs de lijn gaat het vaak over de Matchday-poule waarbij toeschouwers een uitslag van een van de wedstrijden hebben kunnen voorspellen. ,,We hebben naast karaoke bijvoorbeeld ook een pubquiz gedaan en een Hollandse avond”, vertelt wedstrijdleidster Angela Visscher.

Tentje

,,Het is wat dat betreft natuurlijk een voordeel dat er tussen de ruim 350 inschrijvers veel lokale tennissers zitten. Iemand als Yvar komt dan uit Amsterdam, maar eigenlijk is hij hier ook al jaren geen onbekende meer. Vroeger kwam hij hier met een tentje met zijn vrienden staan. Nu zit hij in een lokale bed & breakfast”, zegt ze.

,,Het weer was de hele week fantastisch en we hebben het allemaal enorm naar ons zin gehad. Als iedereen uit de buurt komt, heb je nou eenmaal het mooiste toernooi.”

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen