Al na acht seconden ging het mis, maar AZ herstelt de schade tijdens alwéér een opwindend duel met Sparta

De Wit juicht na zijn 1-2.© Foto ANP

Jeroen Haarsma
Rotterdam

Na acht seconden lag het eerste doelpunt erin. Het was het startsein van alwéér een opwindende Sparta-AZ. AZ speelde sterk in Rotterdam en won terecht: 2-3.

Daarmee heeft AZ na twee wedstrijden in de competitie de volle buit. Dat was voorgaande seizoenen wel anders. Ook leeft AZ met een goed gevoel toe naar de confrontatie van donderdag met het Portugese Gil Vicente.

Record

Vorig seizoen ging het voor AZ mis in de laatste seconden van de wedstrijd op Het Kasteel. Toen krulde Vito van Crooij in minuut 94 de 1-1 binnen uit een vrije trap. Dit seizoen pakten juist de eerste tellen van Sparta-AZ beroerd uit voor de bezoekers.

De laatste noten van het befaamde Sparta-clublied hadden nét geklonken, nog niet alle fans zaten op hun stoeltje – en het was raak. Een ingestudeerde aftrapvariant zette heel AZ op het verkeerde been. Tikkie terug, tikkie vooruit, tikkie terug en toen heel verrassend de lange bal van Younes Namli. Intussen was linksbuiten Vito van Crooij, weer hij, naar binnen gesneden. Van Crooij kreeg de diepe bal van Namli voor z’n voeten en omspeelde AZ-doelman Hobie Verhulst. Na acht seconden stond het 1-0.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het penaltymoment.© Foto ANP

Het juichen liet nog anderhalve minuut op zich wachten, want de vlag van de assistent-scheidsrechter ging omhoog. Ten onrechte, oordeelde de VAR. En dus incasseerde AZ een historisch doelpunt; Sparta evenaarde het record van snelste eredivisiedoelpunt ooit. In 1982 deed Koos Waslander er namens NAC ook acht tellen over om te scoren tegen PEC Zwolle.

Repareren

Voordeel van een tegendoelpunt na acht seconden is dat er nog tijd zat is om de schade te repareren. AZ zocht de aanval en kreeg kansen. Na ruim een halfuur kregen zowel Dani de Wit als Vangelis Pavlidis goede mogelijkheden op de gelijkmaker. De Griekse spits had de bal zelfs voor het inschieten na het uitkappen van doelman Nick Olij, maar Dirk Abels ’gleed’ de bal nog uit het doel.

Het balbezitpercentage van AZ kroop aan het slot van de eerste helft richting de 75 procent, de gelijkmaker bleef niet uit. Vlak voor rust ging de bal op de stip nadat Bart Vriends op de voet van Vangelis Pavlidis trapte. De spits ging zelf achter de bal staan en schoot raak.

Ook na rust speelde AZ goed. Met dezelfde energie als waarmee Dundee United donderdag (7-0) door de gehaktmolen werd gehaald, ging AZ op zoek naar meer doelpunten in Rotterdam.

De 1-2 kwam van de sterk spelende Dani de Wit; hij anticipeerde goed op een voorzet die Pavlidis met zijn hoofd verlengde. De voorzet kwam van Milos Kerkez, de linksback die zich even later simpel liet aftroeven door Van Crooij. Uit het niets kwam Sparta - dat na die snelle goal amper wat had laten zien - weer langszij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En zo was het wéér spektakel op Het Kasteel bij Sparta-AZ, een wedstrijd die de laatste jaren garant staat voor opwinding. Dit keer geen 4-4 zoals in 2020, maar opwindend was het.

Kerkez schoot halverwege de tweede helft met zijn rechter de 2-3 binnen uit een voorzet van Sam Beukema en werd direct daarna vervangen door Mees de Wit.

AZ bleef daarna dominant, met name dankzij het ijzersterke middenveld met naast De Wit Jordy Clasie en Tijjani Reijnders. Nieuwkomer Riechedly Bazoer zat zondag niet op de bank; hij ontbrak vanwege lichamelijke klachten.

AZ bleef dit keer een tegendoelpunt diep in blessuretijd bespaard.

Sparta-AZ 2-3 (1-1) 1. Van Crooij 1-0, 45+1. Pavlidis 1-1, 57. De Wit 1-2, 59. Van Crooij 2-2, 65. Kerkez 2-3.

Sparta: Olij; Abels (76. Sambo), Vriends, Auassar, Pinto; Verschueren (46. Van Mullem), Namli (83. Brym), De Guzmán (76. Mijnans); Lokilo (46. Kitolano), Lauritsen, Van Crooij.

AZ: Verhulst; Hatzidiakos (67. Witry), Beukema, Martins Indi, Kerkez (67. M. de Wit); Reijnders, D. de Wit, Clasie (82. Koopmeiners); Evjen, Pavlidis (75. Barasi), Van Brederode (67. Lahdo).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen