Schoolbezoek uit het oosten des lands | Velsen van Vroeger

Twentse scholieren bezoeken het Vissersmonument in IJmuiden.

Guus Hartendorf
IJmuiden

Het Vissersmonument op de Kop van de Haven in IJmuiden trekt veel bezoekers, zoals deze groep uit het Twentse Hellendoorn.

Het is de zesde klas van de School met den Bijbel die in 1966 in het kader van de jaarlijkse uitwisseling te gast is bij de Pieter Vermeulenschool aan de Gerard Doustraat 57 in de havenplaats. De uitwisselingen met Hellendoorn zouden tussen 1948 en 1966 geweest zijn.

Enkele namen van de Hellendoornse leerlingen op de foto: Gerda Klein Baltink, Ria Schippers, Henk Lohuis, Jan Broeze, Janna Sasbrink, Everdina en Aletta van Buuren en Jan Zwaferink. Helemaal rechts staat mevrouw Broekman, echtgenote van het schoolhoofd uit Hellendoorn.

De andere twee volwassenen zijn waarschijnlijk het bestuurslid Smit van de PVM en zijn echtgenote.

In het midden van de bovenste rij staat Jantine Karkdijk uit Hellendoorn. Ze kon toen niet vermoeden dat zij tien jaar later in het buitenland een jongeman uit Santpoort zou ontmoeten, met wie ze trouwde. Om haar nieuwe gemeente te leren kennen gaat zij als wijkverpleegkundige in IJmuiden aan de slag.

Een onbekende leerlinge uit de Twentse gemeente schrijft een verslag over een eerdere uitwisseling. De IJmuider Courant van 6 juli 1958 plaatst dat. Daarin valt te lezen dat zij met haar zusje Annie bij de familie Smit logeert, die ‘drie huizen hoog woont en een mooi uitzicht heeft op bos en duin’.

Nog voor de Velsertunnel een jaar open is, rijdt haar klas erdoorheen en horen de kinderen hoe het zit met de ventilatietorens. Ze bezoeken onder andere de Ruïne van Brederode, de visafslag en gaan in Wijk aan Zee naar het strand.

Een ander IJmuidens gezin waar een leerling uit Hellendoorn onderdak vindt is de familie Verspuij van Plein 1945.

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond. Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen