Bergwijn scoort driemaal, maar Antony steelt de show bij Ajax

Amsterdam

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen aangegrepen om te laten zien dat het aanvallend veel mogelijkheden heeft. Steven Bergwijn had met drie doelpunten een belangrijk aandeel in de zege van 6-1. Het was echter vooral Antony die voor rust de show stal in de snikhete Johan Cruijff ArenA.

De Braziliaan speelde een beetje zoals woensdag op het strand van Zandvoort, toen jonge supporters hem hadden ontdekt en wisten te verleiden om een balletje mee te trappen. Hakje hier, balletje door de benen daar. De Noorse linksback Isak Määttä werd af en toe gek van de sierlijke buitenspeler.

Antony was ook effectief, met een prachtig doelpunt en een assist bij de derde treffer van de kampioen. In Amsterdam zullen ze opgelucht ademhalen als hij op 1 september, als de transfermarkt weer op slot gaat, nog steeds Ajacied is. Erik ten Hag, de nieuwe trainer van Manchester United, is hem vast niet vergeten. De Engelse club is zo slecht aan het seizoen begonnen dat hij zich misschien nog wel met een megabod bij Ajax gaat melden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trainer Alfred Schreuder heeft zo veel goede aanvallers en middenvelders, dat Steven Berghuis en Davy Klaassen ruim drie maanden voor de start van het WK in Qatar op de bank moesten beginnen. De coach koos voor centrumspits Brian Brobbey, met Dusan Tadic daar vlak achter en Bergwijn en Antony op de flanken. Alle vier de aanvallers maakten hun uitverkiezing waar.

Met Brobbey als spits begon Ajax een stuk beter dan vorige week in Sittard. De jeugdinternational, teruggekeerd van RB Leipzig, zorgde voor dreiging en was vaak aanspeelbaar. Bergwijn opende in de 4e minuut de score, na goed voorbereidend werk van Tadic en Devyne Rensch.

FC Groningen speelde vooral op eigen helft, maar had slechts één counter nodig voor de gelijkmaker. Cyril Ngonge kreeg veel ruimte van Owen Wijndal en scoorde de 1-1. Antony schoot Ajax in de 28e minuut prachtig op voorsprong en bereidde in de slotfase van de eerste helft ook de 3-1 van Bergwijn voor.

Wederom Bergwijn en Kenneth Taylor lieten de score verder oplopen voordat de Italiaanse aanwinst Lorenzo Lucca mocht debuteren. Hij kwam net als Klaassen en Berghuis na 69 minuten in het veld en miste twee aardige kansen op de zesde treffer. Berghuis trof nog wel doel, uit een strafschop die hij zelf had verdiend.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen