Snelle assistentie Notwin op Markermeer nodig na ademhalingsproblemen schipper door wespensteek

De medicatie is toegediend, de Hayo gaat retour richting reddingspost, waar de ambulance wacht.© Foto Notwin

Eric Molenaar
Hoorn

Reddingsbrigade Notwin heeft zaterdag in de namiddag met succes geassisteerd bij een medische evacuatie, die nodig was omdat een man aan boord van een zeilboot door een allergische reactie op een wespensteek ademhalingsproblemen had gekregen.

Het alarm kwam om 17 uur binnen, vertelt Vincent Tigchelaar, de voorzitter Varend Redden van Notwin die zaterdag de schipper was van de primaire reddingsboot, de Hayo. Het zeiljacht, dat Hoorn als thuishaven heeft en onderweg was vanaf de Marker Wadden, voer toen op vijftien kilometer afstand.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Hayo kan snelheden van 60 tot 75 kilometer per uur bereiken.© Foto Notwin

Reddingsboot Rolf, die nabij Hoorn op het water patrouilleerde, ging direct heen voor de eerste hulp en was om kwart over vijf bij de boot. Op dat moment kwam bij de reddingspost in Hoorn, bij De Haai, de ambulance aan. De gealarmeerde reddingsploeg arriveerde met de Hayo bij de steiger, om de chauffeur en verpleegkundige op te pikken. Tigchelaar is vol lof over het gedrag van de vele recreanten die op dat moment op het gras en in het water waren. ,,Het was heel druk, maar op ons verzoek om het vrij te maken werkte iedereen ongelooflijk goed mee.’’

Infuus

De Hayo, die met zijn jetmotor van 435 pk snelheden kan bereiken van 60 tot 75 kilometer per uur, was acht minuten na vertrek bij het schip.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Hayo brengt het ambulancepersoneel naar de zeilboot.© Foto Notwin

De patiënt werd van boord gehaald en op de Hayo behandeld. Terwijl die met lage snelheid - om een stabiel platform te bieden - retour richting Hoorn ging, bracht de verpleegkundige een infuus en medicatie in, om de zwelling van de tong die door de wespensteek was opgetreden te verminderen. In feite is dat remmen, tijd winnen, vertelt Tigchelaar. Om zeker te zijn dat de allergische reactie niet in alle hevigheid terugkeert was onderzoek in het ziekenhuis nodig. De Hayo verhoogde na de eerste behandeling het tempo en was om 17.53 terug bij De Haai, waar de patiënt overstapte in de ambulance. Tigchelaar is tevreden: ,,Dit zijn inzetten waar we steeds op oefenen. Complex, want je hebt te maken met het medisch aspect, een evacuatie en samenwerking met andere hulpdiensten. Maar het ging voortreffelijk. Precies zoals het hoort.’’

Lees ook: Expert wespenallergie: ’Veel mensen lopen voor Jan Joker rond met adrenalinespuit’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen