Hitte heeft ook voordelen: voor een tochtje in een stoomsloep hoef je niet in de rij te staan

Stoomsalonboot Tambora© Foto Jaap van der Pijll

De Phoenix, uit 1920, heeft een machine van Amerikaanse makelij uit 1872.© Foto Jaap van der Pijll

Stoomkano Sirius.© Foto Jaap van der Pijll

Museumbezoekers namen de gelegenheid een vaartochtje te maken met een van de stoomsloepen.© Foto Jaap van der Pijll

1 / 4
Eric Molenaar
Medemblik

Henk Wansink en Wim van Dam uit Leimuiden vertellen maar wát graag over hun stoomsloep Phoenix, waarmee ze dit weekend bezoekers van het Stoommachinemuseum bij Medemblik een vaartochtje bezorgen. Net als de andere eigenaren van stoomboten, die deelnemen aan het zevende Stoomsloepenweekend.

Ze varen af en aan, met dat kenmerkende hakkepufgeluid, af en toe een van de verschillende stoomfluiten bedienend. Trots vertelt Wansink dat de boot uit 1920 stamt, de ketel uit 1946 en de stoommachine die de schroef aandrijft zelfs uit 1877. ,,Van Amerikaanse makelij. Sinds we ’m tien jaar geleden hebben gereviseerd is die zuiger 18 miljoen keer op en neer geweest. Er begint nu wat speling in te komen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Aan boord van de Phoenix© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Wansink, Van Dam en twee vrienden houden de Phoenix varende. Ze zijn in twee dagen van Leimuiden naar Medemblik gekomen. Bij vrijwel elk jaarlijks sloepenfestijn zijn ze van de partij. Net als veel van de andere particuliere deelnemers. ’Binnendijks’ varen er acht, in alle soorten en maten, van stoomsalonboot Tambora tot de houten stoomkano Sirius.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Meevaren kan, mits er plek is. Ook deze zondag nog, van 10 tot 17 uur.

(Tekst gaat door onder de foto)

Stoomsleepboot Noordzee (1922) voer buitendijks.© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Buitendijks vaart vanaf elf uur elk heel uur de stoomsleepboot Noordzee, waar ook liefhebbers een rondje op het IJsselmeer kunnen meevaren die geen ticket van het Stoommachinemuseum hebben. Meevaren op de Noordzee kost een tientje. Op de bonnefooi een kaartje kopen, bij de kassa van het museum, is mogelijk. Reserveren kan ook: via 0227-544732.

(Tekst gaat door onder de foto’s)

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

© Foto Mediahuis / Eric Molenaar

Els Goetjes, pr-vrouw van het Stoommachinemuseum, denkt dat de hitte het zevende Stoomsloepweekend parten speelt. Voor de bezoekers die wél komen is dat mazzel: zij hoeven niet, of niet lang, voor de stoomsloepen in de rij te staan, zoals in het verleden wel eens gebeurde.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen