Gemeente Hilversum gaat met deze hitte eerder maaien om bermbranden te voorkomen, brandweer vraagt om extra alert te zijn

Het gras, zoals hier aan de Seinstraat, wordt eerder gemaaid deze zomer.© foto mediahuis

Leander Mascini
Hilversum

Op sommige plekken in Hilversum maait de gemeente expres minder, voor het bevorderen van biodiversiteit. Maar met deze warme dagen wordt de maaimachine toch uit de stalling gehaald. Dit om bermbranden te voorkomen.

Op tientallen plekken in Hilversum wordt er maar twee keer per jaar gemaaid, in plaats van de zes tot 26 keer per jaar op andere plekken. Dat doet de gemeente om een goede leefplek te maken voor insecten, zoals de wilde bij. Dat de andere plekken wel nog gemaaid worden, is zodat Hilversummers daar nog wel kunnen ontspannen, spelen of de hond uitlaten.

In april vorig jaar begon de gemeente met het ’minder maaibeleid’. Wethouders Bart Heller (l) en Arno Scheepers plaatsten hiervoor een bord aan de Kamerlingh Onnesweg.© foto STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS

In september zou de volgende maaironde op het programma staan. Maar nu met de aanhoudende hitte brengt het minder maaien gevaren met zich mee. De droge grassen in de berm kunnen namelijk uitgroeien tot een bermbrand, waarschuwt Hilversum. Na een oproep van de brandweer is daarom besloten om de maaibeurt van september in augustus uit te voeren. Ook wordt het maaisel meteen opgeruimd, normaal blijft dat nog vijf dagen tot een week liggen om insecten de kans te geven om uit het gemaaide gras te kruipen en een veilige plek te zoeken en zaden zich te laten wortelen in de bodem.

Naast de bermen zijn er in Hilversum ook grasvelden die ecologisch beheerd worden. Ook deze velden zullen ook een maand eerder worden gemaaid. Denk daarbij aan het gras bij de groengordel van de Hilversumse Meent (tegen de woningen), het gras aan het Kamrad (woningen en heide), het groen aan de Kolhornseweg (tegen heide, de Loosdrechtseweg) en vergelijkbare grasvelden.

Extra alert

De brandweer Gooi en Vechtstreek vraagt inwoners vrijdag om extra alert te zijn. ’Door de aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand groot’, aldus het korps. Daarom vraagt de brandweer om de ogen goed open te houden als je in de natuur bent. Open vuren zoals barbecues en kampvuren zijn dan ook nu verboden in natuurgebieden, meldt de brandweer tot slot.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen