’Had je tien miljoen? Wat zou jij dan doen?’ Het geeft columnist Joris Brussel alleen maar kopzorgen

Het plein in Uitgeest stond woensdag vol met winnaars en belangstellenden.© archieffoto jjfoto.nl/Jan Jong

Joris Brussel
IJmond

Had je tien miljoen? Wat zou jij dan doen? Een feestje bouwen en je geld op doen! Ik kocht liters limonade, honderd kilo chocolade om aan iedereen uit te delen.

Deze tekst komt uit het refrein van het liedje ’10 miljoen’ van Samson en Gert. Het kwam uit in 1992 – ik was vijf – en is sindsdien mijn lijflied.

Misschien komt het ook, omdat ik ben opgevoed met het principe dat iedereen altijd welkom is. Als mijn ouders vijf stukjes vlees aan het bakken waren voor ons avondeten en er kwam spontaan een vriendje mee? Dan werden die vijf stukjes verdeeld over het gezelschap van zes.

Ik zou dan ook nooit zo maar miljonair kunnen worden, want ik zou er toch niet zelf op gaan zitten. Het is misschien de reden dat ik geen cryptovaluta heb aangeschaft, niet beleg in aandelen of huisjesmelker ben geworden. Hoewel dat laatste vast ook komt, omdat ik twee linkerhanden heb. Maar het is ook de reden dat ik nog nooit heb meegespeeld in een loterij. Een oudejaarsloterij bij mijn voetbalclub of een plaatselijk goed doel uitgezonderd. Je zal maar iedere maand een lootje kopen. En opeens staat Gaston, Winston of een andere schreeuwer wiens naam eindigt op ’on’ en die altijd aanstaat, in je voortuin te blèren.

Voor je het weet, win je net te weinig voor een vakantievilla op de Seychellen en net genoeg om verf te kopen om je kozijnen te schilderen. Terwijl de buurman van verderop er met een ton vandoor gaat en je net in de verkeerde straat of op de verkeerde postcode woont.

Dan moet je voortaan je postcode, je postbode die de loterijafschriften komt brengen en je buren vervloeken. En nadenken of je dan juist stopt met meespelen of doorgaat, omdat je er al voor zoveel geld en zoveel jaar inzit.

Columnist Joris Brussel.© archieffoto Ronald Goedheer

En wat als je tien miljoen wint? Moet je dan opeens plots verhuizen? Of lekker blijven wonen waar je zit in de hoop dat je buren niet hopen mee te liften met je rijkdom? Of moet je dan je eigen lippen, huid of billen op liften zodat je zelf optimaal geniet van het liften?

Ik moet niet aan denken aan de hoeveelheid kopzorgen die de loterij winnen je kan opleveren. Hoewel ik het alle Postcode Loterij-winnaars in Uitgeest natuurlijk allemaal van harte gun. De meeste mensen hebben weliswaar 544 euro en een ijsje gewonnen. Maar je moet maar denken: een ijsje komt met dit weer best gelegen.

En 544 euro is zo’n achtste van wat een gemiddeld Nederlands gezin per jaar meer gaat betalen aan energie volgens energie-expert Ben Woldring. Tel uit je winst. En bovendien kan je van 544 euro best veel limonade en chocolade kopen – naar de suggestie van Samson en Gert.

Ik was dan ook verheugd om te lezen dat een winnares aangaf haar geldprijs te investeren in het organiseren van het jaarlijkse straatfeest. Dan ben je ook gelijk van de jaloezie van de buren af. Misschien best een goed idee voor de loterijorganisaties. Schaf die grote geldprijzen af en geef iedere winnaar als prijs een volledig georganiseerd straatfeest. Dan verbroedert het winnen ook nog eens.

Paspoort

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen